Reagovao NiP centar
15

Dok se NiP i Mandić međusobno okrivljuju za zatvaranje parkinga kod Narodnog pozorišta, 72 mjesta zjape prazna

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Iz stranke Narod i pravda (NiP) stigla je oštra reakcija na izjave Srđana Mandića, načelnika sarajevske Općine Centar, koje su uslijedile nakon zatvaranja parkinga kod Narodnog pozorišta.
Ovaj parking, s kapacitetom od 72 mjesta, postao je središte političke polemike uoči lokalnih izbora, pri čemu obje strane iznose ozbiljne optužbe.

Narod i pravda tvrdi da je Mandić, tokom svog mandata, koristio populističku retoriku i iznosio netačne tvrdnje kako bi obmanuo javnost. U saopćenju se navodi da je načelnik, uprkos kritikama upućenim prema drugima, zapravo lično potpisivao ugovore o korištenju javne površine za formiranje parkinga kod Narodnog pozorišta u periodu od 2021. do 2024. godine. Konkretno, NiP naglašava da je Mandić, uprkos trenutnim optužbama, davao odobrenja firmi čiji je vlasnik njegov politički rival na predstojećim lokalnim izborima.

Narod i pravda iznosi tvrdnje da je Mandić pokušao iskoristiti situaciju s parkingom u svrhu političke promocije, iznoseći neistine o načinima upravljanja javnim površinama. U saopćenju se dalje navodi da je načelnikovo ponašanje moguće okarakterisati kao zloupotrebu položaja, ali da se stranka ne želi baviti tim optužbama na političkom nivou, već ostavlja nadležnim institucijama da donesu konačan sud.

NiP također tvrdi da je Mandić namjerno prećutao ključne informacije iz revizorskog izvještaja koji je ukazao na nepravilnosti u vezi sa korištenjem parkinga, uključujući nesrazmjerno nisku cijenu zakupa. Međutim, stranka ističe da se taj revizorski izvještaj odnosi na period tokom kojeg je Mandić bio odgovoran za potpisivanje ugovora i donošenje ključnih odluka, te ga optužuje za licemjerstvo i manipulaciju javnošću.

S druge strane, Srđan Mandić je u izjavi za Klix.ba optužio vijećnike Naroda i pravde da su oni prošle godine iznijeli inicijativu za smanjenje zakupnine firmi "Centrotrans - Transport robe" za 50%. Prema Mandiću, ta firma, čiji je vlasnik Hajrudin Mulić, kandidat za načelnika Općine Centar, koristila je parking uz znatno smanjenu cijenu, čime je Općina pretrpjela značajne finansijske gubitke. Kako navodi Mandić, umjesto dosadašnjih 440.000 KM, firma je plaćala svega 221.000 KM godišnje za korištenje parkinga, što je izazvalo štetu općinskom budžetu.

Mandić je također istakao da je finansijska revizija uočila niz nepravilnosti u vezi s upravljanjem parkingom te da je u cilju zaštite javnog interesa predložio da Općinsko javno preduzeće CSR preuzme upravljanje tim parkingom. Prema njegovim riječima, potencijalni prihod od tog parkinga mogao bi premašiti milion KM godišnje, što bi, kako kaže, bilo usmjereno ka finansiranju lokalnih projekata poput izgradnje vrtića i igrališta. Međutim, vijećnici Naroda i pravde, zajedno sa nezavisnim klubovima u Općinskom vijeću, odbili su ovaj prijedlog.

Ugovor sa firmom "Centrotrans - Transport robe" istekao je 30. juna 2024. godine, a Mandić je odbio produžiti taj ugovor, optužujući firmu da je u julu nelegalno koristila parking. Parking je zatvoren nakon intervencije inspekcije, a tokom augusta prostor je tradicionalno ustupljen za potrebe Sarajevo Film Festivala.

Mandić je naglasio da će nastaviti insistirati na tome da Općina preuzme upravljanje parkingom kako bi se osigurali bolji prihodi za lokalnu zajednicu. Istovremeno, građani centra Sarajeva, gdje je problem s parking prostorima već izrazit, ostali su bez 90 parking mjesta na jednom od najfrekventnijih lokaliteta u gradu.