Zbog rasta novozaraženih
808

Dom zdravlja u Sarajevu: Građani neka zovu na telefone, doći će do zagušenja sistema

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zbog povećanog broja zaraženih u Kantonu Sarajevo, iz sarajevskih domova zdravlja uputili su novi zahtjev građanima.
Glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić kaže kako kroz trijažne punktove domova zdravlja na dnevnoj bazi prođe oko 13 hiljada pacijenata.

"To je, dakle, mimo oboljenja COVID-19, riječ je o građanima koji dolaze zbog drugih zdravstvenih komplikacija. Plašimo se da će uskoro doći do zagušenja sistema te apelujemo na hronične bolesnike i starije građane da zbog recepata, produživanja terapija i sličnih stvari najprije zovu telefonom i izbjegavaju dolaske u Dom zdravlja", govori Šarkić.

U Sarajevu je danas zabilježeno 272 novozaraženih, što predstavlja najveći broj zaraženih u gradu od proglašenja pandemije. Šarkić naglašava kako je upravo zbog alarmantnog porasta broja novozaraženih važno da se građani pridržavaju i poštuju zahtjeve domova zdravlja.

"Dom zdravlja mora očuvati svoj sistem u funkciji, jer sigurno dolazi još teži period s obzirom na to da nam ususret ide sezona gripe. Važno je da radno sposobno stanovništvo koje ima dobar imunitet, nema autoimuna oboljenja i ne pripada grupi hroničnih bolesnika - ukoliko osjeti simptome virusne ili respiratorne infekcije, najprije tri-četiri dana prati stanje s temperaturom i proba ovladati stanjem u kućnim uslovima", govori Šarkić.

Važno je da građani ne dolaze u domove zdravlja "na prvu pojavu kašljanja i kihanja", jer na taj način otežavaju rad doma zdravlja.

"Ukoliko se zdravstvena situacija pogorša, molimo ih da kontaktiraju svog ljekara porodične medicine koji će ih zatim, ako bude potrebe, uputiti u COVID centar", kaže.

Naposljetku dodaje kako su svjesni da postoji problem s kontakt telefonima za oboljele od COVID-19 te kako će raditi na tome da se te linije što više rasterete.