Klix Studio
109

Draško Aćimović: Odmazda Irana će početi 13. augusta, nakon završetka Olimpijskih igara

F. H.
Gost Klix Studija je bio ekonomski i politički analitičar Draško Aćimović, koji je komentarisao svoje pristupanje Demokratskoj fronti, ali i druga pitanja vezana za političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Također, govorio je i o situaciji na Bliskom istoku.

Aćimović je o svom pristupanju DF-u kazao da ima više razloga, a da je jedan od njih bosanski inat jer je DF trenutno najviše pod napadima i izložena kritikama i da je još 2019. godine postojala ideja da pristupi DF-u, a vezano za ideju formirana interesorne radne grupe za investicije u Predsjedništvu BiH.

"Demokratska fronta je moja prva partija protiv SDP-a, kao ambasador sam izabran kao nestranački kandidat. Pomogao sam nekolicini partija u profilacijama i gdje mogu pridonijeti pa su me povezivali za razne partije, ali što se tiče članstva bio sam član samo SDP, a DF je nekakav logični nastavak", naveo je Aćimović.

Kazao je da ima želju da na kongresu SDP-a u oktobru, na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo, novi predsjednik i novo rukovodstvo biti ili iz Sarajeva ili iz tuzlanskog regiona.

Aćimović je o saradnji SDA i DF rekao je da ne vidi zašto bi se bilo ko stidio saradnje sa bilo kojom partijom.

Kazao je kako je SDP kroz Pokret za državu podržao vlast Milorada Dodika u RS-u i da je sada dio vlasti.

"Ja ne bih želio da ulazim lično ili emotivno, nikad Bošnjaci nisu kao nakon ovih izbora bili izmanipulisani i u potpunosti su izgubili sve što su imali unutar RS-a. U Vijeću naroda u klubu Bošnjaka kontrolu imaju Bošnjaci iz SNSD-a. U Narodnoj skupštini RS-a prvi put u historiji Bošnjaci nemaju svoj klub", kazao je Aćimović i dodao da je tragedija ono što se dogodilo 2022. godine.

O formiranju vlasti u FBiH kazao je da se može gledati pragmatično kako to gledaju neke zapadne zemlje jer je vlast bila u tehničkom mandatu, ali da smatra da nisu ispravne stvari koje su dovele do toga.

"Ja smatram da Domovi naroda ne trebaju postojati, da BiH ne može imati tri predsjednika što nema nijedna država na svijetu", poručio je Aćimović.

Kao glavni problem naveo je to što se Bosna i Hercegovina nalazi na visoko na listi najkorumpiranijih država i da je to ključno pitanje, a ne da li će se nekom zabraniti da dolazi helikopterom, već autom.

Aćimović je poručio da se diplomatija ne vodi na Facebooku i TikToku.

"Smatram da ako hoćeš da budeš predsjednik jedne partije koja je jako konzervativna koja ideološki nije bliska Našoj stranci i SDP, da je Konaković trebao da preuzme ministarstvo koje je preuzeo Forto ili nešto slično. To je nešto što bi mu bilo bolje nego ministar vanjskih poslova", naveo je Aćimović.

O situaciji na Bliskom istoku kazao je da se boji da su pređene crvene linije i da je to što se dešava nastavak svjetskog rata bez obzira kako ga nazivali i da trenutno gore i Afrika i Azija i da je Bliski istok specifičan zbog toga što su Iran i Rusija saveznici.

Naveo je da postoji velika mržnja Irana i Izraela i da u ovoj eskalaciji Iran i Rusija sa jedne strane, Izrael i SAD sa druge se konkretno održava na BiH

"U BiH u RS-u preko 90 posto stanovništva podržava Rusiju. U Federaciji Iran ima veliki utjecaj. Ako dođe do totalnog rata, mi smo mali Bliski istok i to je ono što me plaši. Na 1.400 km se ratuje u Ukrajini, to je kao od Sarajeva do Frankfurta. Ratuje se po cijelom svijetu, dižu se migrantske grupe koje su ubačene u Evropi, to je hibridni rat", naveo je.

Za uzvratni napad Irana rekao je da misli da sve počinje 13. augusta, nakon završetka Olimpijskih igara. Kazao je da napad može biti u raznim fazama, smjerovima i nevjerovatnim područjima.

Cijeli intervju i gostovanje Draško Aćimović u Klix Studiju možete pogledati na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.