Politički amaterizam
112

Državna vlast pala na još jednom testu: Nevjerovatno je bilo očekivati da nepotpuni dokument "prođe" u Briselu

N. Ž.
Već više od 30 godina svjedočimo političkom amaterizmu u Bosni i Hercegovini. Novi dokaz za to je slanje nepotpunog Reformskog programa u Brisel, očekivajući da će Evropska unija preći preko činjenice da nisu sve predložene mjere usaglašene.
Evropska unija je izdvojila šest milijardi eura za Zapadni Balkan, od čega je milijarda trebala ići Bosni i Hercegovini. Pompezno su to najavljivali političari iz vladajuće koalicije, od predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto do ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

Prvo se govorilo da je prepreka budžet institucija BiH, koji će evidentno biti usvojen u roku kojeg je za našu zemlju zadala EU.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je budžet usvojio po hitnom postupku, isto se očekuje od Doma naroda. Zbog toga je Klub Bošnjaka prekinuo svoj bojkot sjednica, započet zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, kojeg smatraju neustavnim.

Usvajanje budžeta BiH za 2024. godinu, koji je uzgred trebao biti usvojen u oktobru prethodne godine, predstavljeno je kao uklanjanje posljednje prepreke za dolazak prve tranše od famozne milijarde eura.

Onda, šok za sve građane BiH - iz Delegacije EU u našoj zemlji stiže vijest da od prve tranše, i uz budžet, nema ništa. Razlog je bio očekivan, radi se o blokadama iz entiteta Republika Srpska.

Međutim, šok je još veći kada uzmemo u obzir odgovor kojeg je Delegacija EU u BiH poslala na upit Klix.ba. Naime, u odgovoru stoji da su vlasti u našoj zemlji poslale nepotpun dokument u Brisel.

"Nadležne vlasti BiH su dostavile Evropskoj komisiji nacrt potpuno razrađenog Reformskog programa, koji je neophodna osnova za učešće u Planu rasta za Zapadni Balkan. Evropska komisija je pripremila svoju procjenu nacrta Reformskog programa BiH i komunicirala svoje komentare vlastima BiH, tražeći da se implementiraju određene izmjene. Međutim, 16. jula, vlasti BiH su obavijestile Komisiju da zbog nedostatka političkog konsenzusa nisu u mogućnosti da usaglase finalni tekst", odgovorili su iz Delegacije EU iz BiH na naš upit.

Ovdje vrijedi podsjetiti na komentar ministra komunikacija i saobraćaja BiH Edina Forte, koji je krajem aprila za Klix.ba rekao da je "95 posto mjera usaglašeno slovom i brojem".

Isti dan kada je Forto ovo izjavio za naš portal, Borjana Krišto se pohvalila da je dokument usaglašen "97 posto" i tako poslan u sjedište Evropske unije.

Nameće se pitanje - kako je moguće da politički lideri smatraju da će institucija koja u potpunosti kontroliše odobravanje ili odbijanje slanja novca prihvatiti "skoro pa kompletno" usaglašen tekst?

Logika nalaže da kada neko poput EU postavlja uslove, očekuje da će svi biti ispunjeni. Iz odgovora Delegacije EU je jasno da je iz Brisela poslana poruka da dokument ne može biti "97 posto usaglašen", već da se sve mjere moraju u potpunosti dogovoriti kako bi novac bio uplaćen.

Još jedno važno pitanje je zašto lideri koalicije, prevashodno iz Federacije BiH, nisu otvoreno rekli građanima koji su ih birali da je situacija takva i da novac vjerovatno neće doći u BiH.

Ovdje je apsolutno nepotrebno spominjati opstrukcije iz RS-a jer su one sada već i očekivane. Iznenađenje bi bilo da su prihvaćene mjere koje prenose nadležnosti s entiteta na državu, imajući u vidu politiku koju vode Milorad Dodik i njegove stranačke i koalicione kolege.

Političari iz RS-a će dobiti svoje (zaslužene kritike) jer nisu htjeli prihvatiti tri mjere koje bi cijeloj BiH donijele milijardu eura koje su joj potrebne.

Nažalost, političari iz BiH su pali na još jednom testu, a krivicu dijele podjednako, iz različitih razloga.