Formiranje vlasti
106

Džafer Alić (SDA): Komšić je u Hercegovini pokazao dosljednost, vjerujem da ćemo biti dio vlasti

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Potpredsjednik SDA u HNK Džafer Alić smatra da je lider DF-a Željko Komšić pokazao kako je dosljedan svom programu tako što je zastupnicima DF-a u HNK zabranio da formiraju vlast s političkim blokom u kojem su bili sa SDP-om i NiP-om.

"Ja bih rekao da je DF tom odlukom ostao dosljedan svojim programskim ciljevima. Mislim da su oni do samih izbora i nakon izbora imali određena usmjerenja koja su jučer potvrdili. Mislim da ovaj koncept 'Trojke' koji je bio predstavljen na Federaciji nikad nije bio prihvatljiv DF-u. Mali je zaokret bio u jednom trenutku u Hercegovačko neretvanskom kantonu od strane Kantonalne organizacije i vjerujem da je ovo ispravka te odluke. Na nivou Predsjedništva se desila i smatram da je ispravna", kazao je Alić.

Ističe da se pregovori o formiranju vlasti nastavljaju, te vjeruje da će SDA biti dio Vlade HNK.

"Mi smo i dalje na tom principu da u Hercegovačko neretvanskom kantonu moramo biti kopija Srednjobosanskog kantona. Zaista smatram da je to žiža Federacije, da je to preslika Federacije BiH i da se tu dokazujemo. Ako HDZ skrene s tog puta, mislim da nije dobro", rekao je Alić.

Tvrdi da na određeni način postoji i neki vid dogovora da se ide u tom smjeru, te da treba definisati kako će se to izvesti.

"Mi želimo da se sistem očuva i sa funkcioniše. To nije nikakva izlika i nije nikakvo opravdanje nego jednostavno to je suštinski i moramo doći do takvog rješenja. Nije lako doći do njega, ali mislim da moramo težiti da dođemo tome, a ne se samo baviti matematikom ni u Skupštini ni u Vladi HNK. Ne može to biti matematika da li je 7:5 ili 8: 4 i da se na tome završi. Mi moramo ući duboko u resore u tim resorima naći suštinu šta nije funkcioniralo, šta treba unaprijediti i kadrovski dogovoriti na te izazove. Ja zaista vjerujem da mi to možemo i smatram da ćemo u narednom periodu doći do toga", naglasio je Alić.

Smatra da SDA sa HDZ-om može matematički prikupiti 20 ruku koliko je potrebno za dvotrećinsku većinu kako bi se formirala nova Vlada HNK.

"Mislim da HDZ ima jedan dio stranaka koje su raspoložene podržati takav vid programa, a mislim da ni mi nismo još zatvorili vrata svima. Čekamo da dođemo do pravog rješenja, a onda da tražimo ko će podržati to rješenje", zaključio je Alić optimističan da će uskoro s dosadašnjim političkim partnerima iz HDZ-a nakon osam godina, ponovno formirati i novu Vladu HNK.