"Korak unazad"
38

EU o kriminalizaciji klevete u RS-u: Ovaj potez je za žaljenje, ograničenje medijima i društvu

S. Š.
Peter Stano, glasnogovornik EU (Foto: Vijeće EU)
Peter Stano, glasnogovornik EU (Foto: Vijeće EU)
Peter Stano, glasnogovornik pri Evropskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, oglasio se povodom spornog zakona u RS-u kojim kleveta postaje krivično djelo.

Stano je putem svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama saopćio da Evropska unija izražava žaljenje zbog stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona RS-a kojim se uvode kazne za klevetu.

Smatra da se time uvode ograničena medijima, ali i društvu.

"Ovim zakonodavnim promjenama se nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu. Novi zakon ozbiljno utiče na ambijent u kojem djeluje civilno društvo i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. Ovo je potez za žaljenje i nesumnjivo predstavlja krupan korak unazad u zaštiti temeljnih prava", naglašava Stano.

Potom, dodaje kako je zakon suprotan svim očekivanjima i zakonima koji su neophodni za ulazak u Evropsku uniju, što nije u interesu građanima u Bosni i Hercegovini.

"EU očekuje od svih vlasti da djeluju konstruktivno na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji su neophodni kako bi Komisija dala preporuku za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU. Konkretno, EU očekuje od BiH da u skladu sa ključnim prioritetom 12 'osigura slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara'", poručuje Stano.

Za kraj, dodao je da je Evropska unija posvećena pružanju podrške medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, a naročito u entitetu RS.