Poruka Brisela
49

Evropski zvaničnici pružili podršku stanovnicima poplavljenih područja, aktiviran i program Copernicus

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Evropski zvaničnici Janez Lenarčič, Charles Michel i Josep Borrell komentirali su situaciju s poplavama u Bosni i Hercegovini te su poslali poruku podrške vlastima, ali i stanovnicima BiH.

U objavi na društvenoj mreži X, Michel je rekao kako je mislima uz porodice koje su izgubile članove u stravičnim poplavama.

"Tužan sam zbog vijesti o poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, a u kojima ima poginulih i nestalih. Moje misli su uz žrtve i porodice. Evropska unija pruža punu podršku Bosni i Hercegovini", rekao je Michel.

Sličnu poruku uputio je i Josep Borrell.

"Katastrofalne poplave u BiH već su uzrokovale nekoliko žrtava. EU je solidarna s BiH. Spremni smo pružiti dalju pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite Evropske unije", poručio je Borrell.

Evropski komesar za krizne situacije Janez Lenarčič također je poručio kako je, zbog situacija u poplavljenim područjima, aktiviran i program Copernicus.

"Na osnovu zahtjeva za pomoć koji smo dobili iz Bosne i Hercegovine u odgovoru na poplave koje su pogodile zemlju, aktivirali smo uslugu Copernicus za brzu izradu satelitskih mapa", rekao je komesar.

Copernicus je program EU koji ima za cilj razvoj evropskih informacionih usluga zasnovanih na satelitskom posmatranju Zemlje.

Copernicus implementira Evropska komisija (EC) uz podršku Evropske svemirske agencije (ESA) za svemirsku komponentu i Evropske agencije za životnu sredinu.