Riječ glavne tužiteljice
38

Glavna tužiteljica u Istočnom Sarajevu odgovorila SNSD-ovcima na reakciju o hapšenju njihovih kolega

S. Š.
Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu (Foto: Facebook)
Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu (Foto: Facebook)
Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo na čelu sa glavnom tužiteljicom Anicom Vukadin reagovalo je na jučerašnje izjave SNSD-ovaca koje su uslijedila nakon hapšenja njihovih stranačkih kolega zbog zloupotrebe položaja.
Između ostalog, iz SNSD-a su optužili Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo i tužiteljicu Јasminu Habul da kriminalizuje isključivo ljude iz SNSD-a.

"SNSD u potpunosti stoji iza svojih ljudi i u najkraćem roku će se pokazati da su oni apsolutno nevini i da su odgovorno i savjesno obavljali svoje dužnosti. Ovdje je riječ o klasičnom miješanju politike u pravosuđe, a sve sa namjerom da se naruši integritet SNSD-a i izborni rezultat", ističu.

Tim povodom glavna tužiteljica tužilaštva u Istočnom Sarajevu reagovala je putem zvaničnog saopćenja.

"Povodom neprimjerenih izjava na rad nosilaca pravosudnih funkcija u Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu od strane političke organizacije Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD, podsjećamo javnost da ovakve izjave direktno utiču na narušavanje povjerenja u rad pravosuđa u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, vrše eroziju principa vladavine prava i ujedno se mogu smatrati kao pokušaj pritiska na rad pravosudnih institucija u konkretnim predmetima", navodi se u zvaničnom saopćenju te nastavljaju:

"Podsjećamo, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je samostalni državni organ koji u okviru prava i dužnosti preduzima zakonom određene mjere u pogledu otkrivanja i gonjenja učinilaca krivičnih djela. U okviru svoje nadležnosti, tužilaštvo štiti ostvarivanje ljudskih prava i sloboda svih, zagarantovanih Ustavom i zakonom, i osigurava ustavnost i zakonitost. Svi građani su jednaki pred Ustavom i zakonom i poštivanjem principa jednakosti možemo doprinijeti ostvarivanju vladavine prava kojoj svi težimo".

Naglašavaju kako će odlučno nastaviti procesuiranje svih onih koji čine štetu budžetu RS.

"Stoga, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je odlučno u namjeri nastavka procesuiranja svih počinilaca krivičnih djela u predmetima privrednog kriminala i korupcije koji čine štetu Budžetu Republike Srpske i poziva sve političke stranke i javne ličnosti da se suzdrže u komentarisanju rada pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, i time daju doprinos ostvarivanju vladavine prava u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini", ističu.

Za kraj su poručili da će nastaviti raditi nezavisno i nepristrasno.

"Tužioci Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu će nastaviti nezavisno, nepristrasno i transparentno obavljati tužilačku funkciju te ostvarivati strateške ciljeve koje su jasno definisane u programu rada ove institucije. Zato od svih građana, posebno od njihovih političkih predstavnika, očekujemo podršku u borbi protiv korupcije, a za budućnost našeg društva koje je ozbiljno ugroženo upravo privrednim kriminalom i korupcijom", zaključeno je.