Nova školska godina
40

Goražde: U školama se uvode elektronski dnevnici, besplatni udžbenici i prevoz za učenike

E. A.
Sve je spremno za povratak učenika u školske klupe na području BPK Goražde u ponedjeljak 2.septembra, saopćeno je iz resornog kantonalnog ministarstva. U šest osnovnih i tri srednje škole u ovom kantonu krenut će ukupno 2684 učenika, od čega 1996 učenika osnovnih te 688 učenika srednjih škola.

Resorna ministrica Adisa Alikadić – Herić ističe da su pripreme za odvijanje nastavnog procesa okončane na vrijeme, uključujući upise učenika, provođenje konkursne procedure za prijem nastavnog kadra i drugog osoblja. Novina ove godine je elektronsko vođenje dnevnika u školama što je samo dio kurikularne reforme.

"Uvođenjem elektronskog dnevnika u osnovnim i srednjim školama, koji predstavlja modul integralnog informacionog sistema EMIS, od početka nove školske godine, će omogućiti da obrazovni sistem bude efikasniji i kvalitetniji", kazala je ministrica Alikadić-Herić.

Učenici od prvog do petog razreda i ove godine dobit će besplatne udžbenike

"Iako smo ih nabavili prošle godine, pokrenuli smo proceduru nabavke novih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda s obzirom da se u te udžbenike piše, tako da će učenici prvog i drugog razreda dobiti potpuno nove udžbenike", objasnila je Alikadić-Herić.

Prvog dana škole svi prvačići u BPK Goražde dobit će i školski pribor.

"Roditelji prvačića ne trebaju apsolutno ništa da kupe za školu jer će djeca dobiti i udžbenike i kompletan školski pribor. Takođe, informacija i za roditelje da je došlo do promjene udžbenika za učenike od šestog do devetog razreda, a riječ je o engleskom i njemačkom jeziku. Izdavačka kuća u potpunosti je prestala proizvoditi dosadašnji udžbenik engleskog jezika, tako da će od ove školske godine biti novi dok je aktiv nastavnika njemačkog jezika u interesu učenika tražio odobrenje da se promjeni udžbenik za što su dobili saglasnost", kaže Alikadić-Herić.

Za sve učenike koji na to ostvaruju pravo bit će obezbjeđen besplatan prijevoz, a među njima po prvi put bit će i učenici iz goraždanskog naselja Glamoč.