Iznijeli zahtjeve
44

Grad Sarajevo i Parlament FBiH u sukobu zbog zgrade: Gradska uprava planira i tužbu

N. Ž.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zgrada u kojoj se nalazi Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u vlasništvu je Grada Sarajeva, prema presudama relevantnih sudova iz 2022. i 2023. godine. Međutim, više od godinu dana poslije posljednje presude, još nema epiloga ovog pravnog sukoba.

Još u septembru 2022. godine, Zemljišno-knjižni ured Općinskog suda u Sarajevu je donio rješenje po kojem je dozvoljena uknjižba Grada Sarajevo kao vlasnika zgrade u ulici Hamdije Kreševljakovića br. 3.

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine se žalilo na ovo rješenje, a konačan epilog je dao Kantonalni sud u Sarajevu 14. marta ove godine, kada je žalba odbijena.

Međutim, skoro šest mjeseci nakon presude, ništa nije značajno urađeno po ovom pitanju. Tim povodom, kontaktirali smo pravobranioca Grada Sarajeva Admira Jusufbegovića, kako bi nam pojasnio u kom stadiju se nalazi ovaj proces.

Govoreći o reakcijama iz Parlamenta FBiH, Jusufbegović kaže da je ovom zakonodavnom tijelu predana sva dokumentacija relevantnih pravosudnih i drugih organa.

"Nakon prijema drugostepene, pravosnažne Odluke Kantonalnog suda u Sarajevu u mjesecu maju 2024. godine, Pravobranilaštvo Grada Sarajevo je uputilo dopis-opomenu pred tužbu prema domovima Parlamenta Federacije BiH i Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine da Gradu Sarajevo kao vlasniku predmetne nekretnine, a što je nesporno utvrđeno pravosnažnom sudskom odlukom, istu predaju u posjed", kaže Jusufbegović.

Iznio je i šta Grad Sarajevo želi od ove nekretnine.

"Grad Sarajevo ne zahtjeva predaju cijele nekretnine objekta upravne zgrade DPO, već samo nešto više od polovine ukupnog kapaciteta, i to isključivo sa namjerom da bi cjelokupna gradska administracija bila smještena na istoj lokaciji. Trenutno administracija Grada Sarajevo je smještena na tri lokacije: zgrada DPO, zgrada SDK-Vječna vatra i Vijećnica, a što otežava funkcionisanje. Također je bitno spomenuti da Grad Sarajevo i ne zahtjeva predaju sale u kojoj se održavaju sjednice domova Parlamenta F BiH, budući da ne želi na bilo koji način onemogućiti funkcionisanje ovog važnog tijela", istakao je pravobranilac Grada Sarajeva.

Također, kako dalje kaže, potrebno je da se potpiše ugovor između Parlamenta FBiH i Grada Sarajeva, kao vlasnika nekretnine.

"Pored predaje u posjed dijela objekta, kako je ranije navedeno, zahtjev Grada Sarajevo je da se u pogledu dijela objekta koji ostaje u posjedu Parlamenta F BiH zaključi ugovor o zakupu kojim bi se precizno definisani način i uslovi korištenja, eventualna naknade, održavanje objekta i svi drugi elementi koji predstavljaju bitne elemente zakupodavnog odnosa", rekao je Jusufbegović.

Otkriva nam i šta je do sada dogovoreno po ovom pitanju.

"Po upućenom dopisu - opomeni pred tužbu, održan je niz sastanaka između predstavnika Grada Sarajevo, Parlamenta Federacije BiH i Službe za zajedničke poslove organa I tijela Federacije BiH, te stav Parlamenta je da su spremni predate u posjed dio objekta koji zahtjeva Grad Sarajevo nakon što se riješi pitanje smještaja dijela zaposlenika koji bi morali napustiti navedeni prostor", kaže Jusufbegović.

Ipak, kako dalje ističe, cijeli proces je trenutno u zastoju.

"Do danas navedeno pitanje nije riješeno. U Gradu Sarajevo smatramo da je od mjeseca maja ostavljen dovoljan i primjeren rok za rješavanje pitanja smještaja dijela zaposlenika Parlamenta Federacije BIH, te ukoliko isto ne bude riješeno ubrzo, Pravobranilaštvo Grada Sarajevo kao zakonski zastupnik Grada Sarajevo čiji je osnovna nadležnost zaštita imovine i imovinskih interesa Grada Sarajevo, će biti prinuđeno poduzeti jedini mogući način za pristup svom vlasništvu, a to je sudski parnični postupak-podnošenje vlasničke tužbe", rekao je Admir Jusufbegović za Klix.ba.