Prijevoz u pandemiji
72

GRAS: Nećemo moći povećati broj vozila tokom pandemije

B. R.
Izuzetno teško stanje u javnom prijevozu u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Izuzetno teško stanje u javnom prijevozu u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
V. d. direktora sarajevskog preduzeća GRAS Senad Mujagić je ukazao na to da neće moći omogućiti veći broj vozila u saobraćaju ako to budu tražili nadležni zbog pandemije koronavirusa. Kantonalni ministar saobraćaja je pozvao na poštivanje epidemioloških mjera.
Mujagić je potcrtao da će moći samo zadovoljiti zahtjeve koji su za preduzeće izvodivi. Dobro poznati problemi su razlozi zbog kojih ne mogu povećati broj vozila u saobraćaju i time smanjiti rizik od zaraze.

"Trenutno nećemo moći povećati broj vozila jer je račun i dalje blokiran. Nemamo mogućnost nabavke rezervnih dijelova i materijala kako bismo osposobili vozila koja su izvan saobraćaja. Dok se ne riješe ti problemi, nećemo biti u mogućnosti povećati broj vozila", rekao je Mujagić.

Naveo je da će pokušati održati postojeći obim rada i tvrdi da i sada rade nadljudskim naporima.

Podsjećamo, na jučerašnjoj hitnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo javni prijevoznici su obavezani da imaju redare u vozilima. Mujagić nam je kazao da u GRAS-u nastoje omogućiti fizičku distancu među putnicima.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je izjavio da je svjestan da GRAS ne može povećati broj vozila. Podsjetio je šta se očekuje od njih da urade.

"Redari da upozoravaju ljude na distancu, da nose maske i da sjede prema rasporedu koji je označen na sjedištima. Veći kapacitet vozila ne postoji i jedino je moguće da se ova pravila poštuju u vozilima", kazao je.

Međutim, veliki broj građana koji koriste javni prijevoz i veoma mali broj vozila čine skoro pa nemogućim održavanje fizičke distance. Problem su i neodgovorni pojedinci koji ne žele nositi zaštitne maske.