Lažna objava
9

GRAS upozorio na prevaru na Facebooku i najavio krivičnu prijavu: Budite oprezni

B. R.
Objava s lažnim sadržajem na Facebooku
Objava s lažnim sadržajem na Facebooku
Iz sarajevskog preduzeća GRAS su upozorili na lažni oglas na društvenoj mreži Facebook.

Naime, na stranici spomenute društvene mreže pod nazivom "Kartica javnog prijevoza Sarajevo", čija je profilna fotografija GRAS-ov logotip, objavljeno je sljedeće:

"Dragi stanovnici Sarajeva, kompanija GRAS uvodi novu transportnu karticu za modernizirani sistem plaćanja. Sada možete kupiti karticu s godišnjom pretplatom po specijalnoj cijeni od samo 4,00 KM. Kupite je sada i uživajte u neograničenim vožnjama na svim vrstama javnog prijevoza u gradu. Ponuda je ograničena, zato požurite".

Uz ovaj tekst su objavljene fotografije kartice za javni prijevoz koja nije stvarna, tj. napravljena je fotomanipulacijom, kao i vozila kompanija GRAS i Centrotrans.

IZ GRASA-a su upozorili da je riječ o neistinitoj objavi te u najavili podnošenje krivične prijave zbog zloupotrebe podataka.

Pozvali su građane da budu oprezni, tj. da ne podliježu ovakvim i sličnim prevarama, za koje su istakli da su veoma česte na društvenim mrežama. Napomenuli su da se informacije o javnom prijevozu mogu potražiti na njihovoj zvaničnoj internetskoj stranici, preko emaila [email protected], pozivom na 033/293-138 te njihovim prodajnim mjestima.