DF nije podržao izbor
124

Gratz: Ovo "nazor" rukovodstvo FBiH će se pokazati kao pogrešan potez

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz nije podržao današnji izbor novog vodstva FBiH, te je nakon današnje sjednice kazao kako je to "nazor" rukovodstvo.

"Ne valja ništa što je nazor i ovo nazor rukovodstvo će se pokazati kao pogrešan potez. Tim više što smo mi izgubili bilo kakav kompas u etičkom smislu, dakle ovo rukovodstvo, između ostalog sada dio izvršne vlasti, čini između ostalog i predsjednica gospođa Bradara koja je dočekala osuđenog ratnog zločinca koja je glasala protiv zakona o zabrani negiranja genocida. Tako je nešto za nas neprihvatljivo i ne mislimo da je dobro", kazao je Gratz.

Kao drugi razlog zbog kojeg nije podržao novo rukovodstvo FBiH je istakao pokušaje kalibracije izborne volje glasača u FBiH, odnosno traženje traženje novog asistiranja Ureda visokog predstavnika koji bi nametnuo nova rješenja.

"Opet je propuštena prilika da se razgovara o tome šta će ta buduća vlast raditi. Umjesto da se prije izbora rukovodstva ispregovaraju određeni uvjeti i ciljevi, ovdje trojka prihvata sve samo da se dobiju fukncije", poručio je Gratz.

Na pitanje da li je dobro da visoki predstavnik Schmidt ponovo nametne određena rješenja Gratz je rekao da to nije dobro jer su po sadašnjim pravilima već iskonstruisani domovi Parlamenta FBiH.

"Visoki predstavnik je sam proizveo ovaj problem i ne mislim da je dobro da se od njega traži da taj problem naknadno rješava jer po ovim pravilima sada imamo iskonstruisane domove Parlamenta FBiH. On bi najbolje trebao posvetiti se šta već radi u svojoj domovini i napustiti ovu zemlju jer je sasvim jasno da djeluje protiv građana BiH i protiv naše perspektive da postanemo normalna država. To što on radi nije dobro, ja mislim da on ne bi trebao ništa da radi", rekao je Gratz.

Na kraju je dodao kako ga nasmijava sigurnost kod članova "Trojke" da će visoki predstavnik nametnuti nove izmjene i kazao kako je "loše kada vam za vožnju bicikla trebaju stavljati pomoćne točkove".