Promjene u Briselu
29

Gube li Dodik i Čović važnog saveznika u EU? Angelina Eichhorst odlazi u Afriku

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Angelina Eichhorst, jedna od ključnih figura Evropske unije u regiji, nedavno je predložena za novu ambasadoricu EU u Egiptu, čime završava svoju trenutnu funkciju kao direktorica za Evropu pri Evropskoj službi za vanjsko djelovanje (EEAS).

Ova diplomatkinja, koja je prethodno bila ambasador EU u Libanu, igrala je značajnu ulogu na Balkanu, posebno u političkim procesima Bosne i Hercegovine.

Eichhorst se posebno istaknula svojim angažmanom u reformi Izbornog zakona, a bila je viđena u Banjoj Luci, čime se izdvajala kao jedan od rijetkih visokih diplomata iz EU, uz Olivera Varhelyija, koji su otvoreno komunicirali s Miloradom Dodikom.

Njena prisutnost u Banjoj Luci i komunikacija s Dodikom potaknula je mnoge da je vide kao njegovog prešutnog saveznika unutar EU krugova.

Jedna od ključnih epizoda, koja je dodatno učvrstila tu percepciju, bila je Dodikovo obećanje Eichhorst da neće usvojiti zakon o kriminalizaciji klevete, kontroverzni zakon koji je naišao na oštre kritike kako u zemlji, tako i u međunarodnim krugovima. No, to obećanje je ubrzo postalo neispunjeno, jer je zakon ipak usvojen, čime je Dodik još jednom prekršio riječ datu međunarodnoj zajednici, uključujući Eichhorst.

Međutim, Eichhorst nije bila samo povezana s Dodikom. Neki analitičari smatraju da je imala bliske veze i s Draganom Čovićem, liderom HDZ-a BiH. Prema mišljenjima iz političkih i analitičkih krugova, Eichhorst je često bila sklona pogodovanju interesima HDZ-a, posebno u kontekstu izborne reforme koja je bila od ključne važnosti za hrvatsku političku stranu u Bosni i Hercegovini.

Njene aktivnosti u vezi s izbornom reformom, koja je u velikoj mjeri išla na ruku HDZ-u, izazvale su sumnje kod nekih političkih aktera u BiH, koji su je optuživali da nije djelovala neutralno, već u skladu s interesima Čovića i HDZ-a.

Jedna od ključnih optužbi koje su se vezale uz njen rad bila je da je Eichhorst, kroz svoju diplomatsku poziciju, direktno omogućavala HDZ-u veći utjecaj u pregovorima o političkim reformama, što je imalo negativan utjecaj na ravnotežu političkih snaga u Bosni i Hercegovini.

Uprkos tome, Eichhorst je, prema mišljenju pojedinih analitičara, često djelovala kao amortizer za Dodikove poteze. Njena sposobnost da komunicira s najvišim nivoima EU institucija dala je Dodiku određenu diplomatsku prednost, jer su mnogi vjerovali da je ona bila direktna veza između Banje Luke i Brisela.

Slično se moglo reći i za njenu ulogu u odnosu na HDZ BiH i Dragana Čovića. No, njen odlazak u Egipat postavlja pitanje – gubi li Dodik još jednog važnog saveznika u EU, a s njim i Dragan Čović?

Odlazak Eichhorst mogao bi označiti kraj jednog poglavlja u odnosima između RS-a, HDZ-a i Evropske unije. Mnogi se pitaju hoće li Dodiku i Čoviću odsustvo Eichhorst otežati daljnje diplomatske manevre unutar EU.

Afrika sada zove Eichhorst, a regija će s vremenom vidjeti hoće li njen odlazak otvoriti prostor za neke nove diplomate spremne na dijalog s Dodikom i Čovićem, ili će njihov politički manevarski prostor unutar EU postati uži nego ranije.