Kompromitirani izbori
386

Hadžikadić: Sastav Gradskog vijeća Mostara ne odražava volju birača

G. M.
Hadžikadić: Postojali dokazi o prevarama (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Hadžikadić: Postojali dokazi o prevarama (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Novi sastav Gradskog vijeća Mostara ne predstavlja volju građana tog grada, kazao je za Klix.ba lider Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.
Sud Bosne i Hercegovine, podsjetimo, odbio je sve žalbe na odluku Centralne izborne komisije te novog brojanja glasova izbora u Mostaru neće biti.

Takva odluka je donesena uprkos činjenici da je na malom broju mjesta koja su ponovo prebrojana utvrđen veliki broj nepravilnosti, te je čak došlo do drugačije raspodjele mandata.

Stoga su SDP, Naša stranka, Platforma za progres i jedan nezavisni kandidat podnijeli žalbe na odluku CIK-a o dodjeli mandata i zatražile ponovno brojanje glasova u cijelom Mostaru. Sud je to odbio, a CIK potom zvanično potvrdio rezultate.

“Nezadovoljan sam odlukom Centralne izborne komisije zato što je postojalo dovoljno dokaza o neregularnostima. Pri prebrojavanju listića sa određenog broja glasačkih mjesta u Mostaru dokazano da je došlo do značajnog pogrešnog dodjeljivanja glasova ljudima koji to ih nisu dobili, i oduzimanja od drugih kandidata”, rekao nam je Hadžikadić.

Dodao je da nema nikakvih razloga da ne dođe do ponovnog brojanja na svim biračkim mjestima.

“Ubijeđen sam, prema onom trendu koji se pokazao na osnovu prebrojavanja malog broja glasačkih mjesta, da bi došlo do promjene ljudi koji su na kraju ušli u Gradsko vijeće da su ponovo prebrojani svi glasovi”, istaknuo je Hadžikadić.

Hadžikadića smo upitali upitali koga smatra odgovornim - CIK ili Sud BiH. Kazao je da je to prvenstveno CIK. Sud, kako ističe, ima pravo da uradi ono što je u njegovoj nadležnosti, ali očito nije imao sve činjenice “prezentirane na način koji jasno pokazuje šta se moglo desiti ukoliko bi se izvršilo novo prebrojavanje svih glasova”.

“Mislim da je Centralna izborna komisija ta na kojoj leži odgovornost, a Sud BiH ima pravo da donese odluke kakve smatra da treba. Ne sumnjam u objektivnost Suda BiH, ali sumnjam da su imali sve činjenice prezentirane na način na koji su trebale biti”, kaže naš sagovornik.

Podsjetimo, u žalbama stranaka navodilo se da "razmjere izborne krađe koje su se otkrile na samo 15-ak biračkih mjesta na kojima je organizirano ponovno prebrojavanje kompromitiraju cijeli izborni proces u Mostaru te se zbog toga mora provjeriti šta se tačno dogodilo na preostalih više od 130 biračkih mjesta".

Izbori u Mostaru podigli su mnogo bure, a pritužbe na rezultate izbora dolazile su iz brojnih redova.