Deblokada Doma naroda
0

HDZ neće podržati hitnu proceduru za sporni zakon o Ustavnom sudu? Sjednica Doma naroda 29. oktobra

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Redovna, 14. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bit će nastavljena 29. oktobra.

To je danas potvrdio Dragan Čović, predsjedavajući doma nakon sastanka sa Klubom Bošnjaka. Očekuje se da na toj sjednici bude rasprava i o spornom zakonu SDS-ovog delegata iz Kluba Srba o Ustavnom sudu BiH.

Očekuje se da HDZ odbije podržati taj zakon, odnosno neće podržati hitnu proceduru za raspravu ovog zakona na čemu je insistirao SDS, a zbog čega je i održan sastanak danas s Klubom Bošnjaka.

Podsjetimo, spomenuta sjednica je prekinuta i dugo nije održano redovno zasjedanje jer Klub Bošnjaka jednoglasno nije želio raspravu o zakonu koji podrazumijeva izbacivanje stranih sudaca iz Ustavnog suda te uvođenje etničkog glasanja pri donošenju odluka.

U međuvremenu se oglasila i Ambasada SAD-a koja je kritikovala Klub Bošnjaka zbog blokade sjednice, a iz Kluba Bošnjaka su također stigle reakcije koje su išle u prilog tome da ne vjeruju kako će HDZ postupiti i da ne žele rizikovati njegovo eventualno usvajanje u Domu naroda, bez obzira što bi taj zakon vjerovatno pao u Predstavničkom domu.

Sada, kada su u Klubu Bošnjaka vjerovatno dobili uvjeravanja da HDZ neće podržati ovaj zakon, sjednica će se održati 29. oktobra.