Kanton Sarajevo
57

Hota-Muminović: Radimo na osnaživanju obrazovnih institucija

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović ističe da smo godinama gledali slabljenje institucija na svakom koraku, slabljenje uloge škola, slabljenje prosvjetnog zavoda, degradiranje nastavničke profesije, a da se sad radi na osnaživanju institucija.

"Moramo napraviti takve prilike u kojima će svako moći raditi svoj posao kojim ga ustav i zakoni zadužuju, a građani s pravom očekuju rezultate", ističe u razgovoru za Fenu ministrica Hota-Muminović.

Iako naglašava da je većina medijskih izvještaja o njenom radu bila pozitivna, negativne vijesti, dodaje, imaju jači eho, pa i sama često ima osjećaj da je puno kritike.

"Međutim, to su naše percepcije i one mogu biti subjektivne. Znam da u ovom poslu nikada ne mogu svi biti zadovoljni mojim radom. Svako ima svoj ugao gledanja i prirodno je da iznosi svoja mišljenja. Nekima je malo narušen godinama građeni komoditet. Neko se osjeća isključenim iz procesa, nekome izmakne budžetski novac ili tranše donatora, nekome slabi pozicija moći nauštreb jačanja institucija", kaže Hota-Muminović.

Dodaje da ukupni društveni ambijent umara prosječnog građanina. Previše je teških tema, stalno smo u nekoj tranziciji i jednoj cijeloj generaciji prolazi život u nekakvom čekanju da nam bude bolje, da uđemo u Evropsku uniju.

"Teško je prihvatiti da taj ulazak nije kupovina karte, nego stalni rad da postignemo standarde kakvi postoje u Evropskoj uniji. Što se prije približimo tim standardima, to će nam manje djece odlaziti iz zemlje. To je težak rad. Provoditi reforme koje će nas približiti tim standardima nije baš popularno u političkom smislu, ali ja na ovaj posao ne gledam kao na karijeru. Nisam ovdje došla zbog karijere, već zbog istinske želje da postignemo dobar standard za našu djecu, da imaju najbolje obrazovanje. Stvarno mislim da je u obrazovanju ključ našeg napretka, kratkoročno, srednjeročno i dugoročno", tvrdi kantonalna ministrica.

Kaže da ne osjeća nikakav politički pritisak niti bi to, dodaje, dopustila. Po njenim riječima, ima vrlo korektnu saradnju sa svim donosiocima odluka, sa premijerom i ministrima u Vladi, kao i sa zastupnicima u Skupštini KS.

"U svim njihovim inicijativama i sugestijama vidim samo dobru namjeru da unaprijedimo obrazovanje. Ponekad se ne slažemo, pa se moramo pojašnjavati, što je također jako korisno u procesu donošenja odluka. Nema idealnih prilika, samo razgovor, predan rad i strpljenje", ističe ministrica.

Govoreći o medijskim navodima o mogućoj rekonstrukciji kantonalne vlade, Hota-Muminović kaže da je sasvim u redu da njihov rad bude propitivan i da se stalno testira njihov učinak.

"Mislim na sve imenovane i izabrane zvaničnike. Ja sam svoj izborni kapacitet provjerila na izborima 2022. godine kada sam sa jedanaeste pozicije na listi dobila preko 5300 glasova. To je bio kvalitetan rezultat, jer se nikada ranije nisam bavila politikom, tj. nemam svoju tradicionalnu glasačku bazu. Svoj posao radim posvećeno, greške popravljam, rezultati su tu. U svakom slučaju gledam da posao radim autentično, da to bude prepoznatljivo po rezultatima, ali i po stilu", naglašava Hota-Muminović.

Komentirajući kritike zbog pravilnika koje donosi, ministrica Hota-Muminović kaže da se “ne možemo uvijek svi složiti oko svega”.

"Kad bismo čekali da se svi složimo, ništa ne bismo uradili. Evo jedan svjež primjer. Mi smo kroz pravilnik o izletima, ekskurzijama, studijskim putovanjima propisali dobre standarde, posebno vodeći računa o sigurnosti. Tako smo propisali da nema noćne vožnje, tj. nema vožnje od ponoći pa do 7 sati ujutro. Na ovo nam prigovara Vijeće roditelja Kantona Sarajevo. Kad bi roditelji znali kakvo je iskustvo voziti se u autobusu po čuvenoj Autostradi del fiori na sjeveru Italije u noći po oluji, nikad ne bi tražili da se zadrži noćna vožnja. Taj autoput je sav na velikim betonskim stubovima. Ispod je provalija. Autobus je pun učenika, djece od 17 ili 18 godina.  Kad bi znali kako je to kada se par učenika razboli i imaju temperaturu ili stomačni virus a voze se cijelu noć, a ujutro ste u nekom gradu, i krećete odmah u obilaske i u hotel dođete tek navečer. I da nisu boleseni, evo da su svi zdravi, što se rijetko dešava, pa valjda se trebaju presvući, obaviti ličnu higijenu, doručkovati. Kakav je to standard? Kakva je to sigurnost? Kakva je tu dobrobit učenika? Mi se možda po ovim pitanjima nikada nećemo složiti sa roditeljima, ali tu smo da pojašnjavamo", zaključuje ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović.