Veliki problem
16

Hota Muminović: Vlada KS treba tražiti informacije o poduzetim radnjama u slučajevima lažnih dojava o bombama

A. Ku.
Nihad Uk i Naida Hota Muminović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nihad Uk i Naida Hota Muminović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Odvijanje nastave u osnovnim i srednjim školama Kantonu Sarajevo (KS) danima se odvija otežano zbog svakodnevnih dojava o postavljenim bombama.
Ovim povodom se oglasila i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović koja je kazala da izražava duboku

zabrinutost povodom učestalih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u školama.

"Vlada KS treba da hitno zatraži informacije nadležnih uprava policije, tužilaštava i sudova da dostave informacije o ishodima istraga i poduzetih radnji u svim slučajevima ovih krivičnih djela kako u ranijem periodu, tako i sada. Iako je riječ o lažnim dojavama, smatram da je ovo ozbiljan sigurnosni rizik za učenike", kaže Hota Muminović.

Također ističe da je neshvatljivo da se ova negativna pojava odvija u našem društvu, kako u KS, tako i u drugim kantonima i sve to na štetu djece i mladih i njihove dobrobiti.

"Škole imaju jasne smjernice o postupanju u ovim događajima, ali svaka ovakva dojava narušava odgojno-obrazovni proces i dobrobit učenika, uposlenika škola i roditelja. Odluku o organizaciji rada, pa i u izuzetnim okolnostima, donosi direktor škole, jer svaka škola ima svoje specifičnosti u organizaciji rada", zaključila je Hota Muminović.