Širenje sukoba
76

IDF jutros presreo projektil iz Jemena, Huti odgovaraju na napad

N. V.
Foto: Izraelska vojska
Foto: Izraelska vojska
Izrael je sinoć izveo prvi napad na tlo Jemena kao odgovor na napad Huta u kojem je ubijen jedan izraelski državljanin. Huti su obećali odgovoriti na taj napad, a izraelska vojska izvještava o presretanju raketa tokom noći.
IDF je presrela raketu zemlja-zemlja, koja se približila Izraelu iz Jemena u nedjelju ujutro, objavila je izraelska vojska.

"Protivzračni odbrambeni niz IDF-a uspješno je presreo projektil zemlja-zemlja, koji se približio izraelskoj teritoriji iz Jemena, koristeći sistem zračne odbrane 'Arrow 3'", saopćeno je iz IDF-a.

Izraelci su pogodili rafineriju, odnosno skladište nafte, koje se nalazi u lučkom gradu Al-Hudaydahu, a ubrzo nakon toga su potvrdili odgovornost za napad, dok je premijer Izraela Benjamin Netanyahu kazao da taj lučki grad "nije tako nevin" i da su se odatle pripremali napadi.

Izraelski ministri su bili svjesni toga da će pokrenuti širenje sukoba ukoliko odgovore Hutima na tlu Jemena, odnosno, da "otvaraju aktivan front", kako navode, ali im je bilo važnije pokazati da niko nema pravo napadati Izrael.

Bijela kuća je saopćila da SAD nije bio uključen u napad, ali su podržali "pravo Izraela na samoodbranu".