Uoči Diwalija
15

Indija pogođena stotinama lažnih dojava o postavljenim bombama u avionima

D. Be.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Indijske aviokompanije primile su više od 100 lažnih dojava o postavljenim bombama u rasponu od nekoliko dana, primoravajući avione da odgode, preusmjere i prinudno slijeću – dovodeći avioindustriju zemlje u skupi haos neposredno prije jednog od najvećih praznika u godini - Diwalija.

Niz lažnih prijetnji ciljala je i međunarodne i domaće letove, uzrokujući haos na dugim letovima. Iako je prošle sedmice izvršeno jedno hapšenje, a vlasti su obećale da će kazniti počinioce potencijalno zatvorskom kaznom, niz prijetnji se nastavio, često poslanih putem e-maila i postova na društvenim mrežama.

Samo aviokompanija IndiGo Airlines primila je skoro 30 prijetnji bombom u četiri dana. Ostale indijske aviokompanije, uključujući Akasa Airlines, SpiceJet i Alliance Air, također su pogođene dojavama o postavljenim bombama.

Avion Air Indije morao je sletiti na putu za Chicago, dok je avion na putu za Singapur morao biti u pratnji singapurskih borbenih aviona, s timovima za uklanjanje bombi koji su čekali na aerodromu.

Otkako je nalet lažnih dojava počeo sredinom oktobra, bilo je 150 do 160 dodatnih.

Lažne dojave o postavljenim bombama nisu nova pojava u Indiji. Nekoliko aerodroma je dobilo slične prijetnje u aprilu i junu ove godine. Ali sama učestalost i nivo poremećaja u protekle dvije sedmice bili su bez presedana, što je dovelo do toga da se istražitelji bore da utvrde ko stoji iza prijetnji.