Sadrži i "prijetnje"
52

Iz općine Centar poslali protestno pismo "ViK-u", nezadovoljni brzinom realizovanja projekata

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Načelnik općine Centar Srđan Mandić uputio je potresno pismo i zahtjev za hitno postupanje upravi KJKP Vodovod i kanalizacija, a zbog sve učestalijih problema pri realizacija projekata koje finansira općina Centar, a realizuje KJKP "Vodovod i kanalizacije".

"Iako je isključiva nadležnost za održavanje i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na KJKP 'Vodovod i kanalizacija' Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica godinama unazad izdvaja milionske iznose kako bi se stanje u ovoj oblasti popravilo. Osim što izdvaja značajna sredstva za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, Općina također izdvaja sredstva za rad ovog komunalnog preduzeća, ali i za nabavku nove mehanizacije koja je dotrajala", navode iz općine Centar.

Oni dalje navode da već mjesec dana čekaju početak radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Mice Todorović (Mjesna zajednica "Crni vrh-Gorica“). Ulica Mice Todorović već više godina trpi stalne kvarove na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, te je Opština Centar u više navrata nudila grant sredstva KJKP "Vodovod i kanalizacija“ za rekonstrukciju mreže. U nedostatku kadra i drugim relevantnim faktorima, KJKP "Vodovod i kanalizacija“ nije prihvatilo realizaciju projekta te je Opština Centar potpisala Sporazum o zajedničkom pokretanju javne nabavke za izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Mice Todorović.

"Nakon provedene procedure javnih nabavki za izvođača radova odabrana je firma TED INVEST d.o.o. Sarajevo. Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Mice Todorović potpisan je između Općine Centar Sarajevo, KJKP „Vodovod i kanalizacija“ i TED INVEST d.o.o. Sarajevo, 14.12.2023. godine. Finansijer projekta je Opština Centar iz čijeg budžeta je za ovu namjenu obezbijeđeno 443.138 KM. Obzirom da se vodovodne i kanalizacione instalacije u ulici Mice Todorović nalaze u vlasništvu i nadležnosti KJKP "Vodovod i kanalizacija“, ugovor je definisao ulogu ovog komunalnog preduzeća u vidu nadzora ispred krajnjeg korisnika, a bez čije saglasnosti na materijal i radove nije moguća realizacija projekta. Iako su radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Mice Todorović trebali početi 27. maja, to se do danas nije desilo", navode.

"Naime, gospođa Azra Muzur, bivša direktorica KJKP „ViK“, koja je zadužena za nadzor ispred krajnjeg korisnika KJKP „Vodovod i kanalizacija“ na projektu rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Mice Todorović, kontinuirano opstruira projekat i ne želi izaći na teren i dati saglasnost za početak radova, što negativno utiče na napredak i efikasnost našeg rada. I pored pribavljene kompletne neophodne dokumentacije, gđa. Azra Muruz se odbija uključiti u projekat, te od početka sabotira izvođenje projekta i pokretanje radova, čime dovodi i Općinu Centar i izvođača radova TED INVEST u direktni gubitak", tvrde iz općine Centar.

Također, navode, na projektu rekonstrukcije i proširenja dijela Nahorevske ulice, već mjesec dana stoje radovi zbog nadzora KJKP "Vodovod i kanalizacija“ koji ne želi dati instrukcije za dalje radove. Budući da se vodovodne i kanalizacione instalacije u ulici

Nahorevska nalaze u vlasništvu i nadležnosti KJKP "Vodovod i kanalizacija“, ugovor je definisao ulogu ovog komunalnog preduzeća u vidu nadzora. Radi se o projektu u vrijednosti od 604.656 KM, kojeg zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo. Stanovnici svakodnevno opravdano negoduju jer su radovi obustavljeni.

"Stanovnici naselja Poljine, Kromolj i Gornji Kromolj već 15 dana nemaju vodu, zbog kako smo čuli, kvara na postrojenju čiju izgradnju je finansirala Općina Centar. Odmah po saznanju za problem nedostatka vode pomenutim naseljima Služba za civilnu zaštitu Općine Centar je reagirala i obezbjedila cisterne sa pitkom vodom za građane. Isključiva odgovornost za nestanak vode je na preduzeću KJKP "Vodovod i kanalizacija“. Podsjetit ćemo da smo za projekat izgradnje vodovodne mreže u pomenutim naseljima izdvojili oko 680.000 KM sa ciljem rješavanja višegodišnjeg problema vodosnabdijevanja. Podsjetit ćemo i da su radovi na izgradnji postrojenja trajali dvije godine, umjesto planiranih šest mjeseci, te da je u više navrata dolazilo do izmjene projekta od strane KJKP "Vodovod i kanalizacija“, navode iz Općine.

Dalje podsjećaju na na probleme koje "nam je KJKP „ViK“ prouzrokovalo na radovima na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Panjina Kula, koji su kasnili najmanje godinu dana, za šta je iz budžeta ove lokalne zajednice izdvojeno skoro milion maraka".

"Također, već dvije godine molimo upravu KJKP „ViK“ da nam isporuči projekat za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na stepeništu Behar, a spremni smo izdvojiti finansijska sredstva za realizaciju projekta. Uprava KJKP „ViK“ dvije godine unazad odbija preuzeti upravljanje nad novoizgrađenim vodovodom za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska

brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, iako je to zakonska obaveza. Riječ je o jednom od najvećem projekata komunalne infrastrukture realiziranom na području općine Centar u posljednjih 20 godina, a vrijednost je više od dva miliona maraka. Općina Centar je po zahtjevu KJKP „Vodovod i kanalizacija“ investirala dodatnih 400.000 maraka, a uprava ni nakon toga nije preuzela upravljanje nad ovim vodovodom, ostavivši stanovništvo bez pitke vode. Prema članu 4. Zakona o izmjenama Zakona o vodama Kantona Sarajevo iz 2022. godine, vodni objekti koji se nalaze na području dvije ili više općina na području Kantona Sarajevo, a što je ovdje slučaj, su u vlasništvu Kantona. Zbog svega navedenog, prisiljeni smo tražiti da hitno u roku od 24 sata, date saglasnost za početak radova na stepeništu u Ulici Mice Todorović, saglasnost za nastavak radova na proširenju Nahorevske ulice, dostavite projekat za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na stepeništu Behar, date punu informaciju građanima zašto nema vode u naseljima Poljine, Kromolj i Gornji Kromolj te kada će vodosnabdijevanje biti uspostavljeno", naveli su iz općine Centar.

Upozoravaju da će u protivnom, u petak 28. juna 2024. godine u 8 sati ujutro svu opremu koju ste dobili kao Služba za vodosnabdijevanje Civilne zaštite Općine Centar formirana pri KJKP "Vodovod i kanalizacija“ u vrijednosti od 241.020 KM (radna mašina rovokopač, stubni nabijač, motorna pila/sjekač betona, sjekačica podova sa točkovima i rezervoarom vode i elektroagregat), dužni ste u ispravnom stanju vratiti Opštini Centar u dvorište Vile Braun, Alipašina 45.b

"Također, ukoliko ne postupite u skladu sa našim zahtjevom, prisiljeni smo zaustaviti proceduru planirane javne nabavke za kupovinu Wome za potrebe KJKP „ViK“, čija je procijenjena vrijednost 300.000 KM. Podsjećamo da je prema Zakonu o komunalnim djelatnostima, koji je donijela Skupština Kantona Sarajevo 2016. Godine, utvrđeno u članu 7. da Kanton obezbjeđuje: a) snabdijevanje pitkom vodom centralnog vodovodnog sistema b) odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda putem centralnog kanalizacionog sistema; Dakle, jasno je da je nadležnost i odgovornost za rješavanje, odnosno rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u isključivoj nadležnosti Kantona Sarajevo i KJKP „Vodovod i kanalizacija“. Ovim putem odbacujemo bilo kakvu odgovornost Općine Centar. Učinili smo više nego što smo bili dužni, a od Vas očekujemo da radite posao koji ste prema zakonu dužni obavljati", zaključili su u poruci iz općine Centar.