Omalovažavanje države
64

Kako izgleda demokratija iz ugla Dodikovog zastupnika: Hajde da se dogovorimo, ali da bude kako ja kažem

S. H.
Cijela je lista političara i aktivista iz SNSD-a koji već mjesecima na društvenim mrežama brane teze kojima se udara na državu, a čiji je vođa Milorad Dodik. Jedan od njih je i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

U njihovim javnim istupima često se mogu vidjeti i uvredljive poruke, a preovladavaju rečenice kako je BiH nepostojeća država, kako se raspala i slično.

"BiH se raspala, samo to Bošnjacima još niko nije saopštio. Njihovo ignorisanje zahtjeva i interesa drugih naroda čini da su centrifugalne sile sve jače, geopolitički odnosi održavaju centripetalne sile sve slabijim", naveo je na Twitteru, između ostalog, Mazalica.

Ove rečenice su samo dio udara kojima se pokušava obesmisliti BiH te naglasiti etnička podjela. Iz ugla Mazalice demokratija izgleda kao dogovor po želji jedne strane. Jasno je da o problemima svih u BiH treba razgovarati, međutim polazna osnova ne može biti nepoštivanje zakona države, donošenje entitetskih zakona kojima se odbacuju državni zakoni i onda traženje legitimizacije svega kroz razgovor.

A da paradoks bude veći, Dodikova stranka želi povući i zakone i učešće u državnim institucijama koje su sami izglasali, ali na sasvim nelegitiman način, jednostrano.