Uništena infrastruktura
28

Kako izgleda vožnja magistralom kod Jablanice? Srušeni mostovi, barijere na cesti i odroni puta

N. V.
Ukupni ljudski i materijalni gubici nakon katastrofalnih poplava i odrona na području Jablanice još nisu poznati. Šteta se tek treba procijeniti s obzirom na to da je u toku sanacija, a broj stradalih nažalost nije konačan budući da se nekoliko ljudi vodi kao nestalo.
Savjeti vlasti su da se ne putuje do Jablanice, a putna infrastruktura je i dalje na mnogim dijelovima zatrpana i neprohodna. Iz Sarajeva se do Mostara vozi alternativnim putnim pravcima preko srednje Bosne i Tjentiša, a za putnička vozila je od Jablanice otvoren samo put ka Konjicu, koji je saniran jutros.

Jablanica dan poslje 🥲 Dženad Džino Photography 📽

Posted by Mostaru moj info on Saturday, October 5, 2024

Razmjere katastrofe su stravične, a svako malo pristižu jezivi snimci. Na društvenim mrežama korisnik Dženad Džino objavio je videosnimak vožnje od Jablanice do Donje Jablanice, koji su mnogi dalje objavljivali s obzirom na stravične prizore. Na snimku se vide veliki nanosi kamenja i stabala na cesti. Saobraćaj se na određenom području odvija otežano, frekvencija automobila je rijetka, a na određenim dijelovima od nanosa kamenja i pijeska asfalt se ni ne vidi.

Prizori na snimku su užasavajući: sve izgleda apokaliptično, prikazani su srušeni mostovi, kola hitne pomoći, helikopterske jedinice za spašavanje. Na videosnimku se vidi i sravljeno naselje Donja Jablanica koje je skoro u potpunosti uništeno pod naletom kamenja.

Na snimku se vide veliki nanosi mulja, kamenja, te brojni automobili koji su zatrpani usljed poplava i odrona. Vidi se i da su brojne spasilačke ekipe na terenu, kao i mehanizacija za čišćenje nanosa sa cesta i iz naselja.

Vožnja putevima na području Jablanice je izuzetno opasna. S jedne strane pojedinih cesta došlo je do odrona, a sa druge strane cesta je zatrpana kamenje i zemljom.