Lokalni izbori
30

Kandidat za načelnika Zenice Hasan Kreho: Najveći problem vidim u aktuelnom gradonačelniku

E. M.
Hasan Kreho (Foto: E. M./Klix.ba)
Hasan Kreho (Foto: E. M./Klix.ba)
U utrci za gradonačelnika Zenice nalazi se pet kandidata, a portal Klix.ba je svakom od njih poslao ista pitanja, a odgovore smo dobili od svih osim od aktuelnog gradonačelnika Fuada Kasumovića. U prvom intervju donosimo odgovore nezavisnog kandidata Hasana Krehe.

U čemu vidite najveći problem u pogledu zagađenja zraka u Zenici i kako planirate da riješite isti?

Prvi i osnovni problem zagađenja je što nemamo mjerenja zagađenja zraka, vode i tla u čije rezultate vjeruje sud, mediji i građani. Ono što vidite očima, osjetite olfaktornim/njušnim receptorima nije dovoljno da se može govoriti o zagađenju zraka u Gradu Zenica. Samo mjerenja polutanata u zraku, vodi i tlu od strane akreditirane ustanove koja ima certificirane kadrove i kalibrisanu opremu koja mjeri parametre zagađenja bit će dokaz i za Sud i za građane o zagađenju zraka, vode i tla.

Tražit ću i finansijski podržati mjerenja zagađenja zraka, vode i tla u čije rezultate Sud vjeruje. Potreban broj mjernih stanica stacionarnih i mobilnih bit će izvor podataka kojim će se zagađivači staviti pod kontrolu 24h na dan i 365 dana u godini.

Kako riješiti saobraćajne gužve, povećati sigurnost u saobraćaju i riješiti stacionarni saobraćaj (parking)?

Tunel iz Blatuše preko rijeke Bosne sa ulazom kod bivšeg naftnog terminala preduzeća KALEN pored magistralnog pravca M17 i sa izlazom kod glavne kapije Bolnice KBZ. Obalni bulevar treba imati 4 saobraćajne trake po dvije u oba smjera. Sigurnost u saobraćaju u Gradu Zenica bit će povećana postavljanjem kamera za nadzor i uz mjerenje brzine motornih vozila po Gradu Zenica.

Parking treba biti besplatan i bolje organiziran uz primjenu IT tehnologije.

Poslovne zone, razvoj - U čemu vidite najveći problem Zenice, gdje vidite prednosti i kako riješiti to i poboljšati status 4. grada u BiH?

Najveći problem vidim od 11.11. 2016. u sadašnjem gradonačelniku jer mu ja ništa ne vjerujem. Prednost Zenice vidim da ja pobijedim na izborima 06. oktobra 2024. godine. Poslovne zone ću učiniti prihvatljive za investitore. Moj prijedlog je Turistička poslovna zona Mošćanica koja ima 4 jezera i uslove za sportske terene.

Sport i sportska infrastruktura - Zenica je poznata kao grad sporta. Kako riješiti finansiranje sportskih kolektiva i kako unaprijediti dodatno infrastrukturu?

Grad Zenica ima novce za finansiranje sportskih klubova i za održavanje infrastrukture. Izgradnja novog nacionalnog stadiona od 50.000 mjesta na Bilinom polju je potrebna da bi fudbal dobio vjetar u jedra a spriječili da nam A reprezentacija ode igrati mečeve u Sarajevo. Investitori postoje i treba im prezentovati ovaj nacionalni stadion na Bilinom.polju.

Kako poboljšati subjektivni osjećaj ljudi, njihov život i boravak u Zenici, šta ste u razgovoru s ljudima prepoznali kao najveće probleme?

Stavit ću građane u fokus pažnje i rada će se promijeniti sadašnji subjektivni osjećaj kod građana. Najveći problemi za građane Grada Zenica su male penzije, male plate i visoke cijene hrane i komunalnih usluga. Grad Zenica sa mnom kao gradonačelnikom će pomagati koliko je novca u Budžetu moguće izdvojiti.

Jedan segment iz Vaših programa?

Besplatan prevoz u gradskoj zoni, odnosno, vraćanje Zenicatransa prevoz putnika i korištenje autobusa na električni pogon.