"Vrijeme za OHR"
154

Klub Bošnjaka jedinstven u stavu nedolaska na sjednicu: To je zakon opasan po BiH

I. Sa.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Sjednica Doma Naroda Parlamenta BiH nije počela jer su predstavnici Kluba Bošnjaka odlučili da ne prisustvuju istoj zbog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH.

Dragan Čović (HDZ) je najavio pauzu od sat vremena kako bi pokušao pronaći kvorum za održavanje sjednice.

"Pokušali smo da se to skine sa dnevnog reda, nismo uspjeli. Znamo šta znači ne prisustvovati sjednici, ali znamo i kakve opasnosti vrebaju po BiH ukoliko se usvoji ovaj zakon. Radi se o zakonu kojim se vrši udar na ustavni poredak BiH. Ukida se ustavna autonomija suda, predviđaju se etničke kote, etnički način odlučivanja. To je pogubno za BiH i mi ne možemo da učestvujemo u tome", poručio je Šefik Džaferović (SDA).

Objasnio je i da se ovim zakonom predviđa ukidanje mandata sudija Evropskog suda za ljudska prava.

"Došlo je vrijeme i da se OHR uključi u ovaj problem", smatra Džaferović.

Kemal Ademović (NiP) je naveo da, kada su preglasani predstavnici Bošnjaka za uvrštavanje ovog zakona na dnevni red, Klub Bošnjaka je zauzeo jedinstven stav jer se radi o neustavnom zakonu.

"To je pokušaj preglasavanja. Mi ne blokiramo Dom naroda, to je zamjena teza. Mi smo nudili realno rješenje da nadležni organ ocjeni ustavnost", naveo je Ademović.

Kako kaže, ukazao je kao predsjedavajući na ovaj problem te pojasnio da je cilj izbacivanje stranih sudija iako su oni dejtonska i ustavna kategorija.

"Na slabljenje Ustavnog suda ne možemo pristati", jasno je poručio Ademović.

Naveo je i kako Klub Bošnjaka ima jedinstven i argumentovan stav, a to je očuvanje institucija Ustavnog suda BiH što je prioritet.

"Kada delegati iz druga dva kluba budu spremni na rad bez nametanja, onda je nastavak sjednice neupitan. Štitimo Ustavni sud i sva tri naroda, za to smo birani i za to smo položili zakletvu", rekao je Ademović.