"Gordijev čvor"
5

Ko blokira novac MMF-a? Bevanda u "igru" ubacuje kantone, međunarodni faktor ima jasan stav

A. D.
Uprkos zajedničkom, ultimativnom saopćenju Delegacije EU u BiH i Američke ambasade da se deblokiraju sredstva MMF-a od 330 miliona eura koja se nalaze na računu Centralne banke BiH i čekaju da budu dalje distribuirana prema entitetima i Distriktu Brčko, to nije bilo dovoljno da se na sjednici Vijeća ministara konačno odblokira ovaj proces.
Čak nije bilo ni dovoljno da u cijeloj ovoj situaciji, u kojoj možda javnosti nije jasno ko je u pravu u vezi s tim šta treba da se uradi, Delegacija EU i Američka ambasada jasno i nedvosmisleno preciziraju:

"Rješenje je jednostavno, Vijeće ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko Distrikt, dok je raspodjela sredstava kantonima odluka koja se donosi na nivou entiteta – što je Federacija BiH i učinila, usvajanjem rebalansa budžeta".

Dio Memoranduma
Dio Memoranduma

A zašto zapravo još nije došlo do odluke Vijeća ministara? Razlog leži u činjenici što ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) upravo predlaže odluku koja u igru ubacuje kantone, iako njih nema kao subjekta u Memorandumu o razumijevanju, odnosno nisu bili uključeni u odluku o alokaciji vanjskog kredita.

Prijedlog Bevande
Prijedlog Bevande

Šta zapravo predlaže Bevanda? On, kada je riječ o alokaciji sredstava predlaže da se ona izvrši u omjeru od 61,5 posto FBiH, 37,5 posto RS-u i 1 posto Brčko Distriktu, s tim što ubacuje i nešto čega nema u Memorandumu o razumijevanju i to da će sredstva biti podijeljena u omjeru: 50 posto FBiH, 50 posto 10 kantona.

Upravo zbog ovog "ubačenog" elementa ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu glasali za Bevandin prijedlog.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je kazao kako je spreman prihvatiti bilo kakvu odluku koju bi usuglasili bošnjački i hrvatski ministri. Kada će do toga doći ostaje da se vidi.