Sarajevo
127

Laboratorija u Hrasnici neće raditi naredna dva mjeseca, razlog su godišnji odmori

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sve pacijente koji su krenuli u ambulantu u Hrasnicu ovih dana, dočekalo je obavještenje da laboratorija ne radi.

Tačnije, svi zaposleni su na godišnjem odmoru od 1. jula do 1. septembra.

Podsjetimo da ovo naselje pripada Kantonu Sarajevo te smo potražili odgovor od Doma zdravlja KS.

Kako je rečeno za Klix.ba, trenutno je sezona godišnjih odmora te i oni imaju probleme u kadrovskom smislu zbog korištenja istih.

Napomenuli su i kako je zakonska obaveza otići na godišnji odmor te da ovaj problem dolazi do izražaja tokom ljetnih mjeseci.

"Hrasnica je uvijek pripadala centralnom objektu Doma zdravlja Ilidža. Sve ono što im pripada u paketu zdravstvene zaštite, mogu realizovati u Domu zdravlja Ilidža. Ovo je privremena odluka zbog situacije na terenu i godišnjih odmora kao zakonske obaveze", pojašnjeno je iz Odnosa s javnošću Doma zdravlja KS.

Dom zdravlja Ilidža pokriva i pacijente općine Trnovo, kada je riječ o laboratorijskim uslugama, a dnevno se tu uradi više od 300 usluga.

"Ono što mi možemo uraditi u narednom periodu je potražiti optimalnije rješenje u skladu sa kadrovskim i tehničkim kapacitetima", navodi se u njihovom odgovoru.

Bitno je napomenuti, dodaju, da je isti sistem bio i prethodnih godina - išlo se u reduciranje nekih lokaliteta jer u ljetnoj sezoni građani imaju manji broj zahtjeva prema laboratorijama.

Dom zdravlja Ilidža je, napominju, udaljen četiri do pet kilometara od Hrasnice, a postoji mogućnost i da se napravi termin u Hrasnici da se olakša pacijentima pristup zdravstvenim uslugama.