Poziv na odgovornost
43

Lagumdžija: Protesti građana su jasan znak da nećemo dozvoliti povratak u prošlost kojoj je presuđeno u Hagu

S. Š. U.
Nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija (Foto: M. O./Klix.ba)
Nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija (Foto: M. O./Klix.ba)
Nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH, profesor Zlatko Lagumdžija pozvao je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da se javno i jasno oglasi povodom najava da će izmijeniti nacionalni Izborni zakon.

Lagumdžija je pozvao visokog predstavnika da se odmah oglasi i jasno poruči da nema namjeru donositi nikakve odluke koje se tiču izbornog procesa osim onih koje će obezbjediti nadzor nad glasanjem i brojanjem glasova te spriječiti izborne krađe.

"Pozivamo visokog predstavnika da današnje proteste građana shvati na pravi način, ovo je upozorenje i posljednji mirni poziv očuvanju temelja Mirovnog sporazuma i jačanju Euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti", istakao je.

Pozvao je nekadašnji ministar vanjskih poslova BIH vlasti i opoziciju da osiguraju sigurnost i mirno održavanje opravdanog građanskog protesta i prestanu sa neodgovornim populističkim ponašanjem.

"Umjesto verbalnog sukoba sa EU i SAD koji je najveći poklon međunarodnoj Crnoj Internacionali, koja želi da mi sami budemo opravdanje za projektovanu podjelu zemlje, moramo se okrenuti traženju saveznika na našem Euroatlantskom putu. Današnji protest građana treba biti svima poziv na razum, odgovornost i jasan znak da nećemo dozvoliti podjelu zemlje i povratak u prošlost kojoj je presuđeno u Hagu", poručio je Lagumdžija.