Federalni ministar
57

Lakić: Ugalj nije budućnost, moramo tražiti sistemska rješenja

A. Ku.
Na današnjoj sjednici Vlade FBiH data je saglasnost za smjenu uprave Elektroprivrede BiH, a o stanju u rudnicima govorio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Komentirajući smjenu smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije i kompletnog rukovodstva Lakić je za BHT1 uživo rekao da je to slijed aktivnosti kojima je prethodilo još nekoliko aktivnosti u prethodnom periodu.

Smjenu direktora su tražili i rudari na jučerašnjim protestima održanim u Sarajevu.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je prošle sedmice nalog Elektroprivredi BiH da se zaostale plate hitno isplate, na šta su iz Elektroprivrede odgovorili da bi to značilo kršenje Zakona o privrednim društvima i Zakona o javnim preduzećima Federacije BiH. Lakić je mišljenja da se moraju povući novi konkretniji potezi.

"Istakao bih činjenicu da je za prošlu platu kada je u pitanju RMU Zenica isplaćena plata kroz finansijsku pomoć koju je osigurala Elektroprivreda BiH u skladu sa svim procedurama koje je u tom trenutku imala na raspolaganju. Smatram da bi se to moglo uraditi i ovaj put, naravno uz poštivanje procedura koje se trebaju raditi u okviru Elektorprivrede BiH, njene Uprave, Nadzornog odbora i po potrebi skupštine društva, a koje opet čini Vlada Federacije BiH. Slažem se i s drugim krajem priče da se to dešava iz mjeseca u mjesec i da mi moramo posegnuti za dugoročnijim rješenjem kako se ovo ne bi dešavalo svaki mjesec", kazao je.

Napomenuo je da će se pitanje rudnika morati sistemski riješiti i rješavati.

"Ugalj je izvor naše energije u zadnjih desetina i destina godina. On nam je primarni kada je u pitanju stvaranje električne energije i presretni smo što imamo takav izvor. Svi smo svjesni da ugalj nije budućnost i to se znalo dosta godina unazad, a svakim danom postajemo sve svjesniji da će to biti sve manje i manje u narednom periodu. Ovdje moram istaći činjenicu i da su predstavnici sindikata i rudari vrlo konkrektno razgovarali na nekoliko sastanaka koje smo imali u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije zajedno s premijerom FBiH, gdje su istakli svoju svjesnost da rudnici nisu određena budućnost za naredni period", istakao je Lakić.

Dodao je da se u narednom periodu mora smanjiti eksploatacija uglja i da je to jedan dugoročni proces.

"Gledajući kratkoročno na Zenicu i šta trebamo uraditi, postigli smo dogovor da se ozbiljno moramo baviti ovim rudnikom i dogovoriti se zajednički šta je to realno rješenje", rekao je, između ostalog, Lakić za BHRT.