Reakcija iz SDP-a
113

Lana Prlić o izbornim krađama: Brojači glasova mogu mirno spavati jer i tužilaštva to rade

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Lana Prlić, zastupnica u Parlamentu FBiH i potpredsjednica SDP-a, reagovala je na odgovor koji je dobio zastupnik Saša Magazinović u Parlamentarnoj skupštini BiH u kojem se navodi da u Tužilaštvu BiH nije bilo podignutih optužnica zbog izbornih nepravilnosti 2018. godine.
"Kolega Irfan Čengić i ja smo u novembru 2018. godine podigli krivične prijave protiv 10 lica koji su bili članovi biračkih odbora na biračkim mjestima u Mostaru na kojima je CIK utvrdio nepravilnosti i kojima je dokazano da su kršili zakon", naglašava Prlić.

Podsjeća koja su to biračka mjesta, napomenuvši da je jedno bilo i njeno biračko mjesto na kojem su njoj bili ukradeni glasovi pa je tako na prvom brojanju imala nula glasova, a nakon zahtjeva CIK-u da se ponovno prebroji kutija utvrđen je drugi rezultat.

Navodi da je na drugom biračkom mjestu u Mostaru imala na prvom brojanju više glasova nego na drugom brojanju.

Za oba biračka mjesta su podnijeli krivične protiv članova tih biračkih odbora.

"Nekoliko mjeseci nakon bili smo na ispitivanju vezano za jednu od dvije krivične prijave. Dan danas niti jedan od ta dva slučaja nije procesuiran, iako smo priložili jasne dokaze", dodaje Prlić.

Smatra da se ovakvim ponašanjem Tužilaštva BiH i drugih tužilaštava šalje poruka da se slobodno krade na izborima jer niko neće biti kažnjen pa čak ni oni koji budu uhvaćeni.

Još je čudniji odgovor iz Tužiteljstva HNK, da nemaju niti jednu zaprimljenu prijavu, iako je ova moja prijava i njima stigla putem Federalnog tužiteljstva.

"Brojači mirno spavajte, jer i tužiteljstva spavaju", je poruka koja stoji na kraju obraćanja.