Drag novac sa Zapada
62

Licemjernost vlasti RS-a: Dok druge optužuju da su strani plaćenici, uzimaju dolare od tih istih stranaca

B. R.
Istočno Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Istočno Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Licemjernost vlasti u Republici Srpskoj je vidljiva i u nedavnoj objavi načelnika Istočnog Novog Sarajeva Jovana Katića (SNSD) na društvenim mrežama.

Naime, vlasti ovog entiteta optužuju pojedince, pojedine medije i nevladine organizacije da su strani plaćenici. Namjeravaju usvojiti kontroverzni zakon kojim bi se uspostavio registar neprofitnih organizacija, a kojeg kritičari nazivaju zakon o "stranim agentima". Za političku analitičarku Tanju Topić tvrde da je "njemački agent" dok su za opozicionarku Jelenu Trivić govorili da je iz Sjedinjenih Američkih Država dobila novac za predizbornu kampanju.

No, iz objave načelnika Katića je vidljivo da je vlastima u RS-u, predvođenima upravo njegovim SNSD-om, drag novac sa Zapada. Na društvenim mrežama se pohvalio da je njegova općina među jedinicama lokalne samouprave iz cijele Bosne i Hercegovine koja je dobila novac iz inostranstva za infrastrukturni razvoj.

Istočno Novo Sarajevo je dobilo 180.000 dolara, a riječ je o finansijskim sredstvima Švicarske, Švedske, Češke i Evropske unije, a projekat implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Iz RS-a su novac iz sredstava UNDP-a dobili još i Srbac, Bosanski Šamac, Laktaši, Trebinje, Mrkonjić Grad, Čelinac i Gacko.

Licemjernost vlasti u RS-u je utoliko veći zbog toga što se zaklinju u podršku Rusije. Finansijska podrška ove države je zanemariva u odnosu na finansijsku podršku Zapada, koji redovno napadaju.