Kandidovano 606 osoba
37

Ljekari, penzioneri, pjevači i sportisti žele u Gradsko vijeće Tuzle

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Lokalni izbori u našoj zemlji najavljeni su za 15. novembar ove godine, a svoje kandidatske liste su javno objavili svi politički subjekti i na području Tuzle. Građani će ove godine birati između 606 kandidata, a među njima je najviše ljekara, sportista i prosvjetnih radnika, ali ne izostaju ni pjevači te penzioneri.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je kandidature za područje Tuzle potvrdila za 606 osoba koje žele ulazak u tamošnje Gradsko vijeće.

Kandidatske liste u gradu soli ima čak 30 političkih stranaka, a kao osvježenje na političkoj sceni ove godine predstavljaju se Platforma za progres, Narod i pravda te Socijaldemokrate BiH koji ukupno nude 97 kandidata za Gradsko vijeće.

Pored spomenute tri stranke, građani za izbor imaju još i Stranku za BiH, Socijaldemokratsku partiju BiH, Građanski savez, Demokratsku stranku invalida, Snagu ekonomskog pokreta u BiH, Demokratsku frontu, Prvu stranku, Pokret demokratske akcije, BPS-Sefer Halilović, Čapljinsku neovisnu stranku, Savez za bolju budućnost, Našu stranku, Savez nezavisnih socijaldemokrata, Stranku demokratske akcije, ali i Stranku demokratske aktivnosti.

Također, u izboru su još i Nezavisna bh. lista, Hrvatska demokratska zajednica, Bosanska stranka, Tuzlanska alternativa, Stranka penzionera BiH, Savez za bolju politiku, Prva stranka, Savez mladih snaga, Pokret Most 21, Hrvatska stranka prava BiH, Savez za stari grad, Liberalna stranka BiH te nezavisni kandidati koji ne pripadaju političkim subjektima.

Uvidom u preliminarne kandidatske liste Centralne izborne komisije BiH, na području Tuzle građanima se nameće najviše ljekara, prosvjetnih radnika i sportista, a ne izostaje ni penzionera, studenata i estradnih umjetnika koji djeluju na ovom području.

Predizborna kampanja u našoj zemlji još uvijek nije zvanično počela, međutim to ne sprečava kandidate da na svojim profilima na društvenim mrežama dijele kandidatske liste stranaka kojima pripadaju, s jasno naznačenim brojevima, odnosno ličnim pozicijama na listama, pozivajući birače na glasanje 15. novembra ove godine.

S druge strane, kada je riječ o kandidatima za gradonačelnika Tuzle, u utrci se nalazi šest osoba. Riječ je o Jasminu Imamoviću iz SDP-a, Vahidu Jusufoviću koji je zajednički kandidat Socijaldemokrata BiH i DF-a, a podržavaju ga i iz SDA, zatim Alenu Kameriću (PDA), Mirjani Marinković-Lepić (Naša stranka), Seadu Avdiću (BPS) i Halidu Žigiću (nezavisni kandidat).

Ove godine će biti posebno zanimljivo pratiti lokalne izbore u Tuzli, kako zbog kandidata za prvog čovjeka grada, tako i zbog šarolike ponude za članove Gradskog vijeća.

Kada je riječ o gradonačelničkoj poziciji, aktuelni prvi čovjek grada Jasmin Imamović pretenduje na peti mandat dok mu se kao najjači protukandidat u javnosti nameće Vahid Jusufović, trenutni direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.