Poziv na oprez
22

Meta promijenila politiku privatnosti i nije obavijestila korisnike u BiH: Bez pitanja uzimaju podatke za AI

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini (BiH) poziva na oprez građane pri objavi ličnih podataka na društvenim mrežama Facebook i Instagram te WhatsApp stranicama.

Kako objašnjavaju, u prilog tome idu i skorije promjene koje je pokrenula kompanija Meta.

Naime, kompanija Meta je 26. juna 2024. godine promijenila politiku privatnosti za svoje korisnike, a da pri tome nije obavijestila korisnike u Bosni i Hercegovini i još nekim zemljama u regiji koje nisu članice Evropske unije (EU).

Promjene se odnose na obradu i korištenje svih podataka korisnika (lični podaci, fotografije, videozapisi, objave, komentari itd.) ove kompanije za razvoj za sada neodređene i neobjašnjene tehnologije vještačke inteligencije, a bez jasnog obavještenja svrhe i namjene razvoja takve tehnologije.

Također, korisnicima iz Bosne i Hercegovine nije omogućeno odbijanje takve upotrebe podataka.

O vijestima korisnici iz Bosne i Hercegovine nisu upoznati, dok su državljani Evropske unije prilikom logiranja na platforme dobili upozorenje da se politika mijenja pa potom i opciju da podatke povuku iz planiranog treninga vještačke inteligencije.

"Smatramo da je Meta bila u obavezi da istu opciju ponudi i korisnicima u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regiji koje nisu članice Evropske unije. Institucije nadležne za zaštitu ličnih podataka u regiji se suočavaju s negativnom činjenicom da Meta nije imenovala predstavnike s kojim bi institucije sarađivale", navodi se u saopćenju.

Agencija se 29. jula 2024. godine obratila kompaniji Meta sa zahtjevom da se dostave podaci predstavnika s kojim bi mogli uspostaviti kontakt povodom navedenog pitanja. Odgovor kompanije Meta još nije stigao.

"Očekujemo da će se u doglednom vremenu predstavnici navedene kompanije obratiti kako bi se trajno riješio problem u vezi informisanja građana Bosne i Hercegovine u vezi sa obradom podataka koju Meta provodi, te se građanima osigurala identična prava na zaštitu ličnih podataka i privatnosti kakva imaju građani Evropske unije", zaključuju iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.