Nacionalna tragedija
112

Mijatoviću je pitanje odgovornosti "lešinarenje": Zašto prošle sedmice u Jablanici nije bilo evakuacije?

B. R.
Donja Jablanica nakon poplave i klizišta/Vojin Mijatović, zamjenik premijera FBiH (Foto: Klix.ba)
Donja Jablanica nakon poplave i klizišta/Vojin Mijatović, zamjenik premijera FBiH (Foto: Klix.ba)
Već nekoliko sati nakon prošlosedmične prirodne katastrofe u dijelovima Bosne i Hercegovine nastale su sumnje na neodgovarajuću komunikaciju i reakciju institucija. Kako vrijeme prolazi, te sumnje su sve više opravdane.

U Agenciji za vodno područje Jadranskog mora su nekoliko sati prije nepogode na svojoj internetskoj stranici objavili upozorenje na moguće poplave i odrone u nekoliko hercegovačkih gradova, među kojima je Jablanica. U saopćenju spomenute agencije je navedeno da su ovo upozorenje proslijedili Federalnoj novinskoj agenciji (Fena).

Međutim, niko od nadležnih nije objasnio protokol komunikacije i reakcije nakon što jedna od entitetskih agencija za vodno područje objavi upozorenje. Naime, nije objasnio kome, kada i kako se to upozorenje mora dostaviti te ko, kada i kako mora reagirati nakon dobijanja tog upozorenja.

Aldin Brašnić iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) je dan nakon nacionalne tragedije na pitanje Klix.ba izjavio da su općinske civilne zaštite te koje moraju prve reagirati.

Nadalje, načelnik sarajevske općine Stari Grad Irfan Čengić (SDP) jučer, govoreći o opasnosti da se u Starom Gradu dogodi ono što se dogodilo u Jablanici, izjavio je da njegova općinska administracija prati upozorenja FUCZ-a te da sekretari mjesnih zajednica ta upozorenja upućuju građanima.

Ako je onako kako tvrde Brašnić i Čengić, da li su jablaničke vlasti upozorene na opasnost od prirodne katastrofe? Ako nisu, zašto nisu? Ako jesu, da li su poduzele mjere zaštite ili nisu poduzele mjere zaštite?

Razlog za sumnju da neko nije uradio svoj dio posla pokazuje i jučerašnja evakuacija dijela stanovnika Jablanice i Konjica zbog opasnosti od novih poplava i odrona. Ako su jučer poduzete mjere zaštite, zašto su te mjere izostale prošle sedmice?

S druge strane, iz Agencije za vodno područje rijeke Save su 2. oktobra objavili upozorenje na moguće poplave na području Krajine u periodu od 3. do 6. oktobra. Međutim, nije bilo upozorenja za Kiseljak i Fojnicu, koji su poplavili u noći sa 3. na 4. oktobar. Shodno tome, zašto je izostalo upozorenje za Kiseljak i Fojnicu?

Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović (SDP), govoreći o eventualnoj odgovornosti nadležnih, poručio je da ne treba "lešinariti" usljed prirodne katastrofe, u kojoj je poginula najmanje 21 osoba. Osim toga, naveo je da će se navedena odgovornost preispitati nakon što se pronađu nestali, sanira šteta i pomogne onima koji su ostali bez krova nad glavom.

Dakle, Mijatović, koji je i ministar razvoja, poduzetništva i obrta, insistiranje na eventualnoj odgovornosti za (ne)činjenje je nazvao "lešinarenjem", a ta eventualna odgovornost se odnosi i na kamenolom koji doslovno sravnio Donju Jablanicu usljed obilne kiše i odrona.