Sa 3,07 na 3,40 KM
94

Ministar zdravstva KS o rastu satnice radnicima u zdravstvu: Vjerujem da će usluge biti kvalitetnije

B. R.
Enis Hasanović, ministar zdravstva KS (Foto: Vlada KS)
Enis Hasanović, ministar zdravstva KS (Foto: Vlada KS)
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović (SDP) se oglasio nakon što je ranije danas postignut dogovor o rastu satnice radnicima u zdravstvu Kantona Sarajevo.
Odlukom većine ministara kantonalne vlade je prihvaćeno da se ta satnica poveća sa 3,07 na 3,40 KM, što je prihvatio Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo. Prvobitni zahtjev Sindikata bio je da se satnica poveća na 3,70 KM. Hasanović je istakao svoje očekivanja usljed rasta satnice.

"Od samog početka sam bio uz Sindikat radnika u zdravstvu, podržavajući njihov zahtjev za povećanje satnice. Prijedlog satnice dobio je podršku većine ministara, što predstavlja značajan korak naprijed u poboljšanju radnih uslova. Vjerujem da će se ovim potezom, ne samo osigurati pravednija naknada za radnike, već da će dugoročno rezultirati kvalitetnijim uslugama i većim zadovoljstvom pacijenata te boljim funkcioniranjem", izjavio je ministar Hasanović.

Protiv povećanja satnice u navedenom iznosu bili su kantonalni premijer Nihad Uk i njegove stranačke kolege iz Naše stranke, ministrica pravde Darja Softić Kadenić i ministar komunalne privrede, infrastrukture i prostornog uređenja Bojan Bošnjak.

Za Uka je bilo prihvatljivo da se satnica poveća na maksimalno 3,25 KM. Iz Naše stranke su saopćili da su se sindikalnom zahtjevu protivili zbog toga što smatraju da satnica radnika u zdravstvu treba biti stvar novog kolektivnog ugovora te da u fokusu treba biti kvalitet zdravstvenih usluga.