Danas poslali upute
54

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Učenici do četvrtog razreda ne pišu izjavu o svjedočenju nasilju

A. Ku.
Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom pisanja portala Klix.ba o primjeni Pravilnika o odgojno-disciplinskim mjerama u sarajevskim školama oglasilo se Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS).
Navode da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je dana jučer, 10. septembra, zaprimilo informaciju da se u određenim osnovnim školama od roditelja učenika nižih razreda osnovne škole traži da potpišu saglasnost za popunjavanje Obrasca za opis događaja u skladu sa članom 11. Pravilnika o izricanju odgojno-disciplinskih mjera u osnovnim i srednjim školama.

Taj pravilnik propisuje utvrđivanje učeničke odgovornosti prilikom izricanja odgojno-disciplinskih mjera za učenike.

"S tim u vezi, Ministarstvo je dana 11. 09. 2024. godine dostavilo akt svim osnovnim školama i Vijeću roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo u kojem se navodi: 'Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo u članu 94. stav (1) jasno propisuje da se učeniku od IV razreda osnovne škole posebnim rješenjem mogu izreći odgojno-disciplinske mjere, a član 11. stav (1) Pravilnika o izricanju odgojno-disciplinskim mjera u osnovnim i srednjim školama propisuje da ukoliko učenik učini povredu učeničke dužnosti i pravila škole, a za koje je prije izricanja odgojno-disciplinske mjere za učenika potrebno utvrditi adekvatne činjenice o događaju te izraditi Individualni-plan podrške i/ili brige određene informacije o okonostima konkretnog događaja se mogu uzeti pismeno od učenika na propisanom Obrascu, uz prethodno osiguranu pismenu saglasnost roditelja/staratelja", navode iz Ministarstva.

Dodaju da član 86. stav (1) Zakona propisuje da se vladanje učenika ocjenjuje od početka četvrtog razreda osnovne škole.

"S tim u vezi, iz navedenog proizilazi da učitelji razredne nastave za učenike od I do III razreda osnovne škole nisu u obavezi od roditelja/staratelja tražiti saglasnost za popunjavanje navedenog Obrasca", zaključuju.