Kanton Sarajevo
0

Ministrica Mesihović: Promjena statusa studiranja u skladu je s pravilima iz 2023/2024. akademske godine

B. R.
Adna Mesihović, ministrica visokog obrazovanja KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Adna Mesihović, ministrica visokog obrazovanja KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović (ZNG) govorila je o tome da li će studenti Univerziteta u Sarajevu (UNSA) u ovoj akademskoj godini moći preći iz statusa samofinansirajućeg u status redovnog studenta.

Potvrdila je da je primijećena neusklađenost propisa, dokumenata kojima se regulira ovo pitanje sa Zakonom o visokom obrazovanju. Naglasila je da će se spomenuti status moći promijeniti u s skladu s pravilima koja su na snazi bila tokom prethodne akademske godine.

"Odluka Ministarstva da se van snage stave članovi dokumenata koji nisu u skladu sa Zakonom, a koja se indirektno odnosi na mogućnost finansiranja školarine za 20 posto najuspješnijih studenata, neće utjecati na studente koji su tokom studijske 2023/2024. godine izvršavali svoje obaveze u skladu s tadašnjim važećim pravilima", navela je Mesihović.

Kao razlog zašto postoje nejasnoće u vezi promjene statusa istakla je član Zakona o visokom obrazovanju kojim nije, kako je konstatirala, jasno definiran i koji je restriktivan. Tvrdi da je Ministarstvo u pronalasku najboljeg rješenja konsultovalo više pravnika te napomenula da nije bila uključena u kreiranje aktuelnog Zakona o visokom obrazovanju, za koji je ocijenila da ima brojne nedostatke.

Smatra da moraju biti povoljniji uslovi za promjenu iz statusa samofinansirajućeg u status redovnog studenta.

"UNSA i Studentski parlament (SPUS) ne podržavaju izmjenu Zakona o visokom obrazovanju, ali je moja intencija i intencija Ministarstva da idemo ka stvaranju povoljnijih uslova za promjenu statusa. Interes studenta uvijek mora biti iznad svih političkih prioriteta te ćemo nastojati da u narednom periodu idemo u smjeru izmjena prvenstveno onih članova koji za studente moraju biti povoljniji", mišljenja je.

Prema riječima ministrice Mesihović, Ministarstvo je svjesno propusta UNSA-e, odnosno da to nije posljedica greške studenata koji su u prethodnoj akademskoj godini izvršavali svoje obaveze u skladu s važećim pravilima.

"Studenti neće snositi posljedice za ovu neusklađenost dokumenata sa Zakonom o visokom obrazovanju, kao ni za propust koji je napravila UNSA u odredbi Statuta i pravila studiranja", dodaje.

Naglasila je da je Ministarstvo pripremilo prijedlog odluke kojom će se najboljim studentima omogućiti, kako je navela, nesmetan upis u novoj akademskoj godini, kao i oslobađanje od plaćanja školarine do kraja ciklusa na osnovu njihovih rezultata. Kako je izjavila, to znači da će studenti nesmetano prisustvovati nastavnim programima i neće imati finansijsko opterećenje za školarine.