Akcija "Index"
41

Ministrica obrazovanja BPK Goražde: Univerzitet je promijenio ime i vlasnika, ali nije dobio dozvolu za rad

E. A.
Ministarstvo obrazovanja BPK Goražde neće dozvoliti dalji rad Internacionalnog univerziteta u Goraždu koji je u međuvremenu promijenio vlasnika.

Američki Sjevero-zapad Univerzitet za Zdravstvene Nauke i Tehnologije ANUHS/ASUZN kako se danas zove nije dobio licencu odnosno dozvolu za rad, potvrdila je Adisa Alikadić-Herić, kantonalna ministrica obrazovanja.

"To je isti univerzitet koji je bio u ranijem periodu, znači Internacionalni univerzitet oko kojeg su povezane sve one afere sa kojima je javnost upoznata. Taj univerzitet je početkom mjeseca septembra prošle godine ostao bez akreditacije, a u međuvremenu je promijenio vlasničku strukturu i naziv. Njegov novi naziv je Američki Sjevero-zapad Univerzitet za Zdravstvene Nauke i tehnologije. U periodu od šest mjeseci nakon što su oni podnijeli zahtjev za ponovnu akreditaciju, a uz konsultaciju sa Agencijom za visoko obrazovanje u Banjoj Luci, mi smo po Zakonu o visokom obrazovanju dali rok od šest mjeseci da se određeni nedostaci u radu ovog univerziteta otklone. Inspektor za rad Ministarstva za obrazovanje je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi u datom roku i nakon toga je provedena procedura, a ovaj univerzitet je ostao bez licence, odnosno bez dozvole za rad", kaže Alikadić-Herić.

Rješenje koje je donijelo Ministarstvo obrazovanja je konačno u upravnom postupku, te se protiv njega može pokrenuti Upravni spor kod nadležnog kantonalnog suda u roku od 30 dana.

"S obzirom da su nam se studenti sa ovog univerziteta obraćali, važno mi je da znaju da je univerzitet dužan da u ovakvim slučajevima osigura studentima nastavak obrazovanja na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi koja je akreditovana", poručila je ministrica Alikadić-Herić.

Dodaje kako se resorno ministarstvo u prethodnom periodu intenzivno bavilo problematikom ovog univerziteta.

"Javnost je upoznata sa svim onim što se dešavalo, radili smo u timu. Vlada je donijela odluku da se formira tim pravnika da vidimo da li donosimo pravu odluku", kaže Alikadić-Herić.

Internacionalni univerzitet u Goraždu osnovan je krajem 2014. godine. Od samog početka veže se za brojne afere. Goraždani se sjećaju polaganja kamena temeljca za zgradu koja nikad nije sagrađena, problematike provođenja obrazovnog procesa, nedostatka adekvatnih uslova posebno za studij medicine, spornih diploma itd.

Podsjetimo također i na akciju "Index" koju su u martu proveli pripadnici SIPE po nalogu Tužilaštva BiH zbog nezakonitog izdavanja diploma, pranja novca i drugih krivičnih djela u vezi ovog univerziteta, za što se još čeka tužilačka odluka.

Diplome sa Internacionalnog univerziteta u Goraždu nisu samo predmet istrage Tužilaštva BiH, već i italijanskog pravosuđa, a u oba slučaja je glavni osumnjičeni italijanski državljanin trenutno nedostupan pravosuđu Salvatore Giuseppe Maria Messina. On je navodno odigrao ključnu ulogu u organiziranju nezakonitih aktivnosti preko goraždanskog univerziteta i Odsjeka za europske studije Jean Monnet preko kojeg je samo u studijskoj 2021./2022. više od 260 studenata iz Italije upisalo studije na univerzitetu u Goraždu.