Sarajevo
42

Ministrica odbrane Švicarske posjetila BiH: Puna podrška ostanku EUFOR-a

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u službeni posjet primio delegaciju Ministarstva obrane Švicarske na čelu sa saveznom ministricom za odbranu, civilnu zaštitu i sport Violom Amherd.

Sastanku su nazočili i ambasador Švicarske Konfederacije u BiH Daniel Hubb, pomoćnica ministra za međunarodnu suradnju i pročelnica za sigurnosnu politiku Švicarske Konfederacije Pälvi Pulli, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić, pročelnica Ureda zamjenika ministra obrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić, te ostali saradnici.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Sugovornici su razgovarali o pomoći koju Bosna i Hercegovina ima od strane Švicarske konfederacije, kako kroz upućivanje pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na različite tečajeve i seminare u Švicarskoj i kroz različite donacije, tako i kroz doprinos Švicarske radu Strateškog komiteta za rješavanje viškova naoružanja u BiH.

Posebno je razgovarano o važnosti EUFOR-ove misije Althea u BiH te aktualnoj sigurnosnoj situciji u Europi i utjecaju te situacije na Zapadni Balkan i BiH.

Ministrica Amherd je istaknula da je kako je stabilnost Zapadnog Balkana važna za cijeli kontinent te je Švicarska odlučna nastaviti intenzivno sudjelovanje u međunarodnim snagama EUFOR-a u BiH.

Ministar Podžić je naglasio da su MO i OS BiH opredijeljeni nastaviti intenzivnu suradnju s EUFOR-om, kako u oblasti obuke i vježbi Oružanih snaga BiH, tako i na rješavanja viškova i upravljanja zalihama naoružanja, municije i minsko-eksplozivna sredstva, aktivnostima deminiranja te korištenja lokacija Oružanih snaga BiH za potrebe EUFOR-a i drugim oblastima. On je zahvalio ministrici Amherd na švicarskoj pomoći u tome.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Pred nama je, koncem godine, još jedan ciklus odlučivanja u Vijeću sigurnosti UN-a o nastavku misije EUFOR-a. Nadamo se da neće biti opstrukcija i zlouporabe prava veta pojedinih stalnih članica. Ali su u tom pogledu ohrabrujuće snažne poruke ključnih članica NATO-a o opredijeljenosti da se u svakom eventualnom scenariju pronađe adekvatno rješenje za nastavak misije međunarodnih snaga u BiH", rekao je ministar.