Bosanci u Japanu
24

Miran Stambol i Senad Dorić osvojili Fuji, svetu planinu Japana

E. M.
Stambol i Dorić s članovima ekspedicije
Stambol i Dorić s članovima ekspedicije
Miran Stambol (35) i Senad Dorić (43) među rijetkim su Bosancima koji su popeli Fuji, jednu od najprepoznatljivijih planina svijeta, najvišu planinu i simbol Japana.

Oni su boravili u Japanu u organizaciji agencije za outdoor Tourizam Modern Escape World sa sjedištem u Kanadi čija je direktorica Bosanka Elma Kablar o kojoj smo ranije pisali.

Jedan dio programa njihovog boravka u Japanu uključio je penjanje na planinu Fuji s nadmorskom visinom od 3.776 metara.

Uspon je organiziran van sezone penjanja, ali uz licenciranog planinarskog vodiča, iskusnog planinara i profesionalca Šikao Tekešija, što je bio poseban izazov. Uz snažan vjetar, maglu, kišu i snijeg pri usponu i jako sunce pri spustu, sa mnogo koncentracije i napora, završili su ovu nesvakidašnju avanturu prepunu lijepih i hrabrih koraka

Planinarenje i priroda su Miranova strast i do sada je popeo brojne planine i vrhove u regiji i svijetu među kojima su Ararat i Kilimandžaro, a usponom na Fuji ostvario je još jedan svoj san.

Senadu je uspon na Fuji prvi veliki planinarski poduhvat, a do sada je penjao planine u BiH, a najveća koju je popeo bila je Prenj.