Važno pitanje
148

Murphy se sastao s Nikšićem, opet pozvao Vladu FBiH da pokrene projekat Južne interkonekcije

A. L.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Michael Murphy i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastali su se danas i razgovarali o aktuelnoj situaciji u ovom bh. entitetu.

Kako je naveo ambasador Murphy, danas se sastao s Nikšićem kako bi razgovarao o tome na koji način FBiH može unaprijediti euroatlantske integracije BiH i ostvariti ključne ekonomske reforme i reforme vladavine prava koje čuvaju multietnički karakter, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i poboljšavaju živote svih građana BiH.

"Pozvao sam Vladu FBiH da djeluje na gasovodu Južna interkonekcija, donese fiskalne reforme, unaprijedi pregovore o koncesiji Aerodroma Sarajevo, provede Zakon o borbi protiv korupcije FBiH i usvoji Zakon o zaštiti zviždača", naveo je američki ambasador u objavi na mreži X.

Neki od ovih zakona i projekata od izuzetne su važnosti za Amerikance, ali i za evropski put naše zemlje.

Amerikanci već odavno insistiraju na gradnji Južne interkonekcije što mjesecima opstruira HDZ. U nekoliko navrata ambasador Murphy je pozvao Dragana Čovića da se skloni s ovog projekta kazavši kako ima "lične interese". S druge strane, Čović ne dozvoljava da se krene s projektom Južne interkonekcije ukoliko se ne osnuje novo preduzeće, čije bi sjedište bilo u Hercegovini.

Kada su u pitanju fiskalne reforme, to je bilo jedno od najvažnijih obećanja nove federalne vlade, ali do danas od toga nije bilo ništa.

Zakon o zaštiti zviždača je također izuzetno značajan u kontekstu borbe protiv korupcije u Federaciji BiH, ali i on se godinama povlači po parlamentarnim procedurama i skida s dnevnog reda.