U Hotelu Termag
13

Na Jahorini u četvrtak seminar o borbi protiv korupcije

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na Jahorini u Hotelu Termag u četvrtak sa početkom u 10 sati održat će se seminar o borbi protiv korupcije.

Korupcija predstavlja društveno neprihvatljivu pojavu koja izravno ugrožava ljudska prava, razara moral te ugrožava stabilnost i gospodarski napredak države.

Osim što je u suprotnosti s pozitivnim zakonskim propisima, ona predstavlja i devijaciju temeljnih društvenih načela. Stoga borba protiv korupcije predstavlja osnovni preduvjet za razvoj otvorenog i demokratskog društva.

Uspješna borba protiv korupcije traži aktivno sudjelovanje građana.

U tom smjeru bit će predstavljene teme koje su obrađene iz ugla međusobnog odnosa cijelokupnog seta pojedinačnih mehanizama u svom zajedničkom dijelovanju, prvenstveno sa ciljem podizanja svijesti o borbi protiv korupcije.

Teme na seminaru bit će "Struktura vlasti u Bosni i Hercegovini u korelaciji s sustavnom korupcijom", "Poštivanje temeljnih ljudskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini", Javna svijest u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini", "Organizacija i funkcioniranje zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini", "Organizacija i funkcioniranje izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini", "Sukob interesa u Bosni i Hercegovini", "Javne nabave u Bosni i Hercegovini",

Organizator seminara je Sevoi financial consulting, a predavači su Nalvedina Rukavina, menadžer čije je iskustvo utemeljeno sa 900 poslovnih subjekata u različitim državama, jedina stručna osoba koja je samostalno izradila šest projekata ISO 37001 sistem za borbu protiv podmićivanja u regiji i Dragan Slipac, diplomirani inžinjer strojarstva, doktor političkih nauka iz oblasti sigurnosnih i mirovnih studija te zamjenik ravnatelja ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije.