Iz minute u minutu
1

Obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici: Klanjana dženaza, smiraj pronašlo 14 žrtava

M. G.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
U Memorijalnom centru Potočari danas se održava obilježava 29. godišnjica genocida u Srebrenici. U sklopu obilježavanja održat će se komemoracija, dženaza i ukop za 14 identificiranih posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida.
[FBPOST]https://fb.watch/tfkIjU4Asy/[/FBPOST]

13:45 - Klanjanjem dženaze i ukopom u Memorijalnom centru Potočari danas je smiraj pronašlo 14 žrtava genocida.

Najmlađa žrtva danas ukopana je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku, dok je najstarija Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe.

13:15 Obraćanje uoči dženaze i ukopa 14 žrtava genocida u Srebrenici održao je reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

"Ovdje smo da se zavjetujemo da ćemo našu zemlju učiniti mjestom mira i suživota svih ljudi. Zagledajmo se u bijele nišane, to su uskličnici koji nas opominju. Ono što vidimo ispred nas je podsjetnik šta nas čeka ako ne budemo brinuli o sebi", poručio je Kavazović.

12:58 Prije klanjanja dženaze na ukopu žrtava srebreničkog genocida, izvedena je dirljiva poema "Srebrenički inferno", koja svaki put izazove suze kod svih prisutnih u Potočarima, ali i kod onih koji komemoraciju prate putem TV ekrana.

12:18 U Srebrenici je danas bio i premijer Federacije Bosnei Hercegovine Nermin Nikšić

"Bilo bi sjajno da smo danas iskoristili priliku da smo se svi ovdje okupili, stvari nazvali pravim imenom. Rekli da je ovdje bio genocid, da je to činjenica, da se izvinjavamo i da niko od ovih koji su sad ovdje nisu to uradili", poručio je Nikšić.

12:00 Tačno u podne u glavnom gradu Bosne i Hercegovine oglasile su se sirene povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Tim povodom, građani koji su se nalazili na ulicama stali su na minutu te na prigodan način odali počast svim žrtvama genocida u ovom gradu na istoku Bosne i Hercegovine.

11:55 Završena je komemoracija u fabrici akumulatora, u podne će se klanjati dženaza za 14 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici, koju će predvoditi resul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović

11:36 Nakon njega, obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"Posebno poštovanje trebamo iskazati majkama srebrenice. Njihova borba na istinu i pravdu nas podsjeća na važnost individualnog djelovanja. Ona nas podsjeća da je čak i u najmračnijim trenucima ljubav jača od mržnje, a istina od laži", kazao je Bećirović.

11:30 U nastavku je puštena i videoporuka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Nikada ne zaboravljamo mudrost i gorku istinu u riječima rahmetli (prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine) Alije Izetbegovića, velikog državnika s velikim idejama i velikom posvećenošću, koji je rekao: 'Šta god činili, ne zaboravite genocid jer će se genocid, koji se zaboravi, ponoviti'", kazao je Erdogan.

11:28 Ministrica evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević također je govorila na komemoraciji

"Odreći se istine o prošlosti znači odreći se bezbrižne budućnosti. Među onima koji danas najteže pate nalazimo primjere hrabrosti. Uzorno je neposustajati u borbi za ispunjenje pravde. Uime Crne Gore, izražavam najdublje saučešće. Neka je vječni rahmet", kazala je Gorčević.

11:16 Prisutnima se obraća predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić

"Želim da se zahvalim svima koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN-u. Neka znaju da pripadaju čovječanstvu. Rađali smo djecu iz ljubavi i iz ljubavi ih moramo odgajati. Smogle smo snagu, pružile smo ruku povjerenja svim majkama na svijetu. Svaka majka koja je izgubila svog sina, gdje god se nalazila i kome god pripadala, ona je samo majka i ništa više. Sastajemo se i sa srpskim i hrvatskim majkama i svim onima koji su na Balkanu izgubili djecu da razgovaramo i vidimo šta možemo učiniti za bolje sutra naše djece. Razlike su dobre, ali podjele nisu", poručila je Subašić

11:14 U toku je obraćanje Graciele Gatti Santane, predsjednice Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT)

11:03 Brojne zvanice stigle su danas u Mermorijalni centar Srebrenica na obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako se može vidjeti na fotografijama, u Srebrenicu su danas, između ostalih, stigli predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, američki ambasador u BiH Michael Murphy, premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić, ministar odbrane BiH Zukan Helez kao i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak. Osim njih, u Memorijalni centar je stigao i palestinski novinar Motaz Azaiza.

10:53 Prisutnima se obratio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

"Razdruživanje je neprihvatljiv i nemoguć način jer je u suprotnosti s pravima svih naroda u BiH. Treba razmotriti načine dijaloga i uključivanje svih o eventualnim razgovorima o izmjenama uređenja. Ako za to postoji volja, pronaći ćemo i takvu platformu", kazao je, između ostalog, Schmidt.

10:47 U toku je obraćanje predsjednika Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Hamdije Fejzića

"Punih 29 godina politiku prikrivanja i negiranja genocida sprovodile su one snage koje su genocid osmislile i planirale, i koje su godinama pružale utočište onim osumnjičenim i optuženim za najteže ratne zločine. Nažalost, uprkos zakonu koji negiranje genocida zabranjuju, imamo samo jednu potvrđenu optužnicu za negiranje genocida, a nikada masovnije i intenzivnije negiranje genocida", rekao je Fejzić.

10:43 Komemoracijom u fabrici akumulatora počeo je zvanični program obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici

10:40 Tabuti sa posmrtnim ostacima 14 identificiranih žrtava genocida nalaze se u kompleksu Memorijalnog centra. Brojni građani, zvaničnici i vjerski službenici okupili su se oko tabuta gdje, učenjem fatihe, odaju poččast nevinim žrtvama

10:30 Komemoracijom u hangaru fabrike akumulatora počet će zvanični dio programa obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Na portalu Klix.ba možete pratiti ovaj događaj iz minute u minutu.

U Memorijalni centar pristigao je veliki broj građana Bosne i Hercegovine i regiona, kao i brojni zvaničnici, kako bi odali počast žrtvama genocida.

Više od pet hiljada učesnika Marša mira nakon prevaljenog puta od 100 kilometara stigli su sinoć u Potočare, gdje će se u Memorijalnom centru pokloniti žrtvama genocida.

Malo prije njih, u Potočare je stiglo i više stotina motociklista iz Bosne i Hercegovine (BiH), ali i regiona. Isto tako, iz, Bihaća, Goražda i brojnih drugih gradova BiH, ali i regiona stigli su biciklisti, maratonci...

Također, od ranih jutarnjih sati pojačan je promet putničkih vozila i autobusa na putevima prema Srebrenici.

Osim u Srebrenici, prikladnim i brojnim programima 29. godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena širom Bosne i Hercegovine, regije, ali i svijeta.