Reformski koraci
1

Na sutrašnjoj sjednici Parlamenta FBiH tri važna zakona iz resora rada i socijalne politike

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razmatrat će se tri zakona iz resora rada i socijalne politike i to Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, Zakon o socijalnim uslugama i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih.

"Ovi zakoni predstavljaju značajan reformski korak i imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana, naročito onih koji su u potrebi", saopćeno je danas iz Kabineta ministra rada i socijalne politike Adnana Delića. 

Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom donosi olakšanja korisnicima dječijeg dodatka ukidanjem obavezne godišnje revizije rješenja za federalni dječiji dodatak.

Također, bez cenzusa se u pravo uvode djeca s malignim oboljenjima, a primanja po osnovu ličnih invalidnina se izuzimaju iz porodičnog cenzusa.

Zakon o socijalnim uslugama, prvi put u Federaciji Bosne i Hercegovine, uređuje oblast pružatelja socijalnih usluga. Ovim zakonom se osigurava jednostavan, transparentan i pristupačan pstup socijalnim uslugama za sve građane, posebno za djecu i odrasle u stanju potrebe. Definišu se prava i obaveze kako korisnika tako i pružatelja usluga, čime se unaprjeđuje sistem socijalne zaštite.

Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih donosi reformu tržišta rada. Ključne promjene uključuju odvajanje evidencija aktivnih od pasivnih tražilaca posla i vraćanje uloge posrednika službama za zapošljavanje.

Administriranje zdravstvenog osiguranja se izmješta iz službi za zapošljavanje, što će omogućiti efikasnije posredovanje u zapošljavanju.

"Ova zakonska rješenja usmjerena su na poboljšanje kvaliteta života građana Federacije Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na socijalnu zaštitu i zapošljavanje", dodaje se.