Očekuju se nove padavine
22

Naređena evakuacija sa ugroženih područja općina Konjica i Jablanice zbog opasnosti od novih poplava

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na današnjoj vanrednoj sjednici, Federalni štab civilne zaštite (FUCZ) donio je naredbu o obaveznoj evakuaciji stanovništva s ugroženih područja općine Jablanica i grada Konjica, koje su nedavno pretrpjele teške poplave.

Prema naredbi, Kantonalni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinski štab civilne zaštite Jablanica i Gradski štab civilne zaštite Konjic dužni su odmah izvršiti evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva iz ugroženih područja. Ovi štabovi također moraju osigurati privremeni smještaj za evakuisane osobe.

Crveni križ Federacije BiH zadužen je da obezbijedi osnovne potrepštine za evakuisane, uključujući vodu, hranu, lijekove i higijenske proizvode.

Za sprovođenje naredbe odgovorni su komandanti nadležnih štabova i sekretar Crvenog križa, koji su dužni dostaviti izvještaj Federalnom štabu civilne zaštite u roku od tri dana. Rok za realizaciju naredbe je odmah, a ona stupa na snagu danom donošenja.

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u hotelima u Jablanici, dio evakuisanih se smješta kod rodbine i prijatelja u privatnim kućama.

Gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić, izjavio je da evakuacija stanovništva s ugroženih područja traje već nekoliko dana. Prema njegovim riječima, do sada je 80 ljudi već evakuisano i smješteno u alternativne smještaje.

"Vojska, Gorska služba spašavanja (GSS), te Civilna zaštita rade na evakuaciji već danima, suočavajući se s nepristupačnim terenima," izjavio je Ćatić, naglasivši da operacija evakuacije traje već duže vrijeme.

Dodao je da su u skladu sa naredbom FUCZ-a i Krizni štab Grada Konjica naredio evakuaciju.

Podsjećamo, u noći s četvrtka na petak, razorne poplave i klizišta pogodile su područja Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i okolnih gradova, gdje je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu život izgubilo 19 osoba, dok su u općini Fojnica poginule tri osobe.