Ogromna zaduženja
0

Nešković o kritikama iz Ambasade SAD: Nisam iznenađen, to je podrugivanje vlasti u RS-u

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Želimir Nešković (SDS) komentarisao je izvještaj Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini u kojem govore o zaduživanju vlasti Republike Srpske te je naveo da ga ta informacija uopšte ne iznenađuje.
"Koliko sam shvatio, deficit budžetski u ovoj godini iznosi oko 400 miliona KM. Kontstantne informacije od predsjednika vlasti da je RS prostor za strane investicije nije tačan i adekvatan te govori suprotno", smatra Nešković.

Kako kaže, upravo ova zaduženja govore da, ustvari, nema prostora za strana ulaganja te da je opozicija svjesna toga unazad nekoliko godina.

"Govorili smo da je budžet prenaduvan, a vlast se oglušila i ne iznenađuje me ovakva izjava. Jasno mi je da dobar dio sredstava koje koriste javne institucije RS-a odlazi u nelegalne tokove, a Teniski centar u Banjoj Luci je jedan od primjera", napominje Nešković te dodaje:

"Izjava pokazuje podrugivanje vlasti u RS-u predvođene SNSD-om i žao mi je jer udar ide na leđa građana i to na socijalne slojeve".

Podsjetimo da je Ambasada SAD u BiH, između ostalog, poručila:

"U posljednjih 18 mjeseci, Vlada RS-a je samo na Banjalučkoj berzi pozajmila više od 1,1 milijardu KM, značajna suma koja ne uključuje komercijalne zajmove čiji uslovi nisu dostupni za javnost".