Surove brojke
0

Neumoljiva statistika vs. hvalospjevi političara: Koliko je činjenično loša reakcija BiH na koronu

B. R.
U SDA zadovoljni reakcijom vlasti na pandemiju (Foto: D. S./Klix.ba)
U SDA zadovoljni reakcijom vlasti na pandemiju (Foto: D. S./Klix.ba)
Pojedini domaći političari tvrde da je Bosna i Hercegovina bolje reagovala na pandemiju koronavirusa od većine evropskih zemalja. No, brojevi ih u potpunosti demantuju.
U hvalospjevima o reakciji prednjače visokopozicionirani članovi vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) na čelu sa Bakirom Izetbegovićem. Samo njemu znani statistički podaci su ga naveli na zaključak da se Bosna i Hercegovina u pandemiji "bolje snašla".

"Globalna potražnja za sanitetskim materijalom je prijetila teškim nestašicama testova, maski, rukavica, lijekova. Pretrpjeli smo štete, bilo je i grešaka, nespretnosti i promašaja, ali, uopćeno govoreći, Bosna i Hercegovina, a naročito Federacija, bolje se snašla u uslovima pandemije od većine zemalja u regiji, ali i dobrog dijela zemalja u Evropskoj uniji. Kampanja koju vodi dio političara i njima naklonjenih u Bosni i Hercegovini ne govori tako, ali statistika i brojevi govore", izjavio je nedavno Izetbegović povodom 31. godišnjice osnivanja SDA.

Još krajem marta ove godine je državni parlamentarac SDA Halid Genjac najavio da će se "uskoro" nabaviti vakcine direktno od proizvođača. Tada je pohvalno govorio o radu federalnog premijera i stranačkog kolege Fadila Novalića tokom pandemije, a dva mjeseca poslije, "skora" nabavka se još nije ostvarila.

"Premijer Novalić je preuzeo odgovornost u nabavci respiratora, pa sada svake sedmice ima po dva ročišta na Sudu Bosne i Hercegovine. U okolnostima u kojima se cijeli svijet otimao za respiratore, u kojima su u toj otimačini angažovane i obavještajne službe svjetskih sila, Novalić je uspio osigurati novac i omogućiti nabavku 100 respiratora. Ono što je njemu urađeno zauzvrat nije zabilježeno nigdje na svijetu (...) Nabavit ćemo mi vakcine uskoro", obećao je Genjac u izjavi za Fenu.

Ako je suditi upravo po Novalićevoj izjavi, onda je dobro što Federacija još nije direktno kupila vakcine od proizvođača. Dojam je da je to u njegovoj percepciji bilo "spasonosno" za građane.

"FBiH nije nadležan za vakcine, iako je prihvatio tu obavezu. Svugdje na svijetu to rade države. Mi u globalnom svijetu na neki način nismo potrčali da budemo pokusni kunići s masovnom vakcinacijom, a jednak procenat vakcinacije kao mi imaju Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja gdje također nedostaje novca, kao i kod nas. Ali, u toj svjetskoj borbi za vakcine, najbolje su prošli oni koji proizvode, pa oni koji su moćni i oni koji su, da kažem, zemlje trećeg svijeta", poručio je jučer Novalić koji je još jednom ko zna koji put najavio skoro potpisivanje ugovora za nabavku vakcina.

Neumoljiva statistika govori drugačije

Prethodne navode, a prije sevga one koje se odnose na broj vakcinisanih protiv koronavirusa, demantuju zvanični podaci lako dostupni. U skoro svakoj državi bivše Jugoslavije vakcinisalo se više građana nego u Bosni i Hercegovini. Samo je na Kosovu manje imuniziranih.

U Bosni i Hercegovini je do kraja ove sedmice vakcinisano 230.000 građana ili 6,5 posto od ukupnog broja stanovnika. U inostranstvu, a prije svega u Srbiji, vakcinisao se veći broj bh. državljana, tako da je ukupan broj vakcinisanih veći od navedenog.

U Srbiji, koja ima skoro sedam miliona stanovnika, vakcinisano je njih više od 4.700.000 ili 67,1 posto od ukupnog broja stanovnika. Od ukupnog broja imuniziranih, njih skoro pola ili više od 2.160.000 je u potpunosti vakcinisano tj. primili su obje doze vakcine.

U Hrvatskoj, koja ima više od četiri miliona stanovnika, vakcinisano je njih više od 1.300.000 ili 32,5 posto od ukupnog broja stanovnika. Od ukupnog broja imuniziranih, njih 43,7 posto ili više od 569.000 je u potpunosti vakcinisano tj. primili su obje doze vakcine.

U Crnoj Gori, koja ima više od 622.000 stanovnika, vakcinisano je njih više od 130.300 ili više od 22 posto od ukupnog broja stanovnika. Od ukupnog broja imuniziranih, njih 71 posto ili 99.500 je u potpunosti vakcinisano tj. primili su obje doze vakcine.

U Sjevernoj Makedoniji, koja ima više od dva miliona stanovnika, vakcinisano je njih više od 331.000 ili 16,55 posto od ukupnog broja stanovnika. Od ukupnog broja imuniziranih, njih 4,5 posto ili 94.150 je u potpunosti vakcinisano tj. primili su obje doze vakcine.

U Sloveniji, koja ima 2,8 miliona stanovnika, vakcinisano je njih 1,18 miliona ili više od 64 posto od ukupnog broja stanovnika. Od ukupnog broja imuniziranih, njih 26,11 posto ili 470.000 je u potpunosti vakcinisano tj. primili su obje doze vakcine.

Istinita je Novalićeva tvrdnja da je broj vakcinisanih u Japanu, Maleziji, Indoneziji i Južnoj Koreji približan onome u Bosni i Hercegovini. No, u mnogim državama, ne samo onim evropskim, je veći broj vakcinisanih nego u Bosni i Hercegovini. Prosječan broj vakcinisanih u Evropi iznosi više od 30 posto, što je znatno više od broja vakcinisanih u Bosni i Hercegovini.

Drugi u svijetu po broju preminulih od koronavirusa

Da Bosna i Hercegovina nije dobro odgovorila na pandemiju koronavirusa pokazuje i to da je druga po broju preminulih od ovog virusa na milion stanovnika.

Poređenja radi, u Bosni i Hercegovini je preminulo 9.276 ljudi ili 0,26 posto od ukupnog broja stanovnika, dok je u:

  • Srbiji preminulo 6.909 osoba ili 0,1 posto od ukupnog broja stanovnika;

  • Hrvatskoj preminulo 8.080 osoba ili 0,11 posto od ukupnog broja stanovnika;

  • Crnoj Gori preminula 1.591 osoba ili 0,25 posto od ukupnog broja stanovnika;

  • Sjevernoj Makedoniji preminule 5.442 osobe ili 0,26 posto od ukupnog broja stanovnika;

  • Na Kosovu preminulo 2.249 osoba ili 0,12 posto od ukupnog broja stanovnika;

  • U Sloveniji preminulo 4.385 osoba ili 0,21 posto od ukupnog broja stanovnika.

Federacija još nema niti jednu vakcinu direktno kupljenu od proizvođača

U Bosni i Hercegovini dnevno umire veliki broj građana, a to ne bi bio slučaj da je znatno ranije nabavljen broj vakcina dovoljan za masovnu i brzu imunizaciju. U Federaciji se koriste vakcine nabavljene preko globalne inicijative COVAX, Evropske unije i one koje su donirane.

Federacija još nema niti jednu vakcinu kupljenu direktno od proizvođača, dok je Republika Srpska uspjela kupiti ruske i kineske vakcine.

Za napomenuti je da u nabavci vakcina preko COVAX-a ključnu ulogu nije imala Bosna i Hercegovina, već razvijene zemlje koje su osigurale veći dio novca za nabavku preko ovog mehanizma. Bosna i Hercegovina nije vakcine kupila od EU, već je riječ o donaciji, pomoći preko mehanizma EU4Health.