Brojna delegacija
70

Nikšić u Budimpešti razgovarao sa Szijjartom: "Osjećamo podršku Mađarske na putu ka EU"

V. K.
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić koji predvodi delegaciju Vlade Federacije BiH u posjeti Mađarskoj, sastao se jutros u Budimpešti sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom.

Uz premijera Nikšića u delegaciji Vlade nalaze se i zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović te federalni ministri energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić i raseljenih lica i izbjeglica Nerin Dizdar.

Na sastanku je razgovarano o procesu pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji, te Planu reformi. Ministar Szijjarto istakao je podršku Mađarske, te dodao da ova država stoji na raspolaganju za pomoć u oporavku područja ugroženih nedavnim poplavama u Federaciji BiH.

Premijer Nikšić izrazio je zahvalnost za podršku i naglasio spremnost za saradnju i zajedničke aktivnosti.

"Osjećamo vašu podršku i opredjeljenje da nas vidite kao članicu EU. Mi moramo učiniti sve što je do nas i iskoristiti predsjedavanje Mađarske Evropskom unijom kako bi napravili napredak. Ako propustimo ovaj voz bojim se da bi interes EU za BiH mogao pasti u drugi plan. Svjesni smo da vaša spremnost da nam pomognete podrazumijeva da i mi sa svoje strane donesemo zakonska rješenja. Vi ste jedna od rijetkih država koja sa svim nivoima vlasti održava kontakte i kroz saradnju nam pomaže. Mi preostale obaveze možemo vrlo brzo završiti bez politikanstva. Želimo zajedno da se dogovaramo i nadam se da ćemo uskoro svi zajedno sjesti i dogovoriti se. Da li će biti rješenja ne znam, ali ako ne sjedimo i ne dogovaramo se ništa ne postižemo. Sve članice mislim da razumiju kakva nam se prilika pruža vašim predsjedavanjem i ja ću prenijeti vašu poruku da će nas Mađarska, ukoliko napravimo iskorak ka zakonskim rješenjima, dodatno podržati", kazao je premijer Nikšić.

Ističući da je vrlo važno iskoristiti period mađarskog predsjedavanja EU, dodao je da je u vezi sa imenovanjem glavnog pregovarača postignut napredak, te najavio mogućnost formiranja pregovaračkog tima. Kada je riječ o Planu reformi federalni premijer je podsjetio da je od 113 mjera usaglašeno 111, uprkos mišljenju sa rezervom koje su dala četiri kantona.

Kazao je da je u vezi Apelacionog vijeća postignuto oko 95 posto rješenja, te da ukoliko se riješi politički dio u vezi dva zakona, mišljenje sa rezervom kantona neće biti problem.

Ministar Szijjarto naglasio je žaljenje zbog velikih posljedica koje su ostavile nedavne poplave u Federaciji, te posebno istakao spremnost Mađarske da pomogne pri rekonstrukciji željezničkog prometa. Dodao je da Mađarska pruža podršku na putu BiH ka EU.

"Kada sve bude završeno od vašeg dogovora na političkom nivou onda mi treba da ubrzamo Evropsku komisiju da što prije objave svoju ocjenu i da sazovemo evropsku međuvladinu konferenciju o BiH. Zaista smo vam spremni pomoći", poručio je Szijjarto.

Također, jutros je održan i uvodni sastanak za današnji privredni forum kojem će prisustvovati više od 100 privrednika Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Uz delegaciju Vlade Federacije BiH u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj nalaze se i predstavnici privrednih društava i privrednika iz Federacije BiH. Među njima su predstavnici javnih preduzeća Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZHB, zatim BH Telecoma, Ceste Federacije BiH, Razvojne banke FBiH, te firmi namjenske industrije, kao i domaćih kompanija iz Federacije BiH.