Odgovor na crtanje karte
189

NiP: Neprihvatljivo je da državu destabilizuje ministar čiji je zadatak sigurnost svih građana

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić objavio kartu entiteta RS u kojoj je "pripojio" Brčko distrikt oglasili su se iz stranke Naroda i pravde Brčkog.
Iz NIP-a Brčko su poručili da je ovaj Nešićev čin samo nastavak njegovog "secenionističkog ponašanja".

"Svojom reakcijom je nakon donošenja neustavnog Zakona o neprimjenjivanju presuda Ustavnog suda BiH na području RS od strane NSRS očigledno nastavio sa secesionističkim ponašanjem jer je svojom izjavom doveo u pitanje i konačnu Arbitražnu odluku za Brčko distrikt BiH, čime je nastavio podrivanje Ustava BiH jer je jedini amandman na Ustav BiH upravo jednoglasno usvojen vezan za Brčko distrikt, te javno crtanje karte na kojoj se teritorij Brčko distrikta BiH nalazi u RS-u, je jasna namjera ministra Nešića da djeluje protiv ustavno", poručili su iz NIP-a Brčko.

Dodali su da zahtijevaju reakciju međunarodnih aktera, Visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i državnog tužilaštva BiH.

"Narod i Pravda Brčko distrikta BiH apeluje Viskom predstavniku g. K. Smitu, supervizoru za Brčko distrikt BiH g. Jonathanu Mennutiju, arbitru za Brčko distrikt BiH g. Klintu Viliamsonu da ovakva ponašanja sankcionišu i to u samom začetku i preduprijede. Također očekujemo i reakciju Državnog tužilaštva BiH jer je ovo očigledno smišljen akt o daljoj destabilizaciji BiH na najosjetljivijem području a što je posebno neprihvatljivo od ministra čiji je osnovni zadatak sigurnost svih građana BiH", saopćili su iz NIP-a Brčko.

Podsjećamo, državni ministar Nešić je danas objavio kartu entiteta Republika Srpska na kojoj je "pripojio" i Brčko Distrikt uz natpis "Ni metar manje, ni metar više".