Apsurdni propisi
131

Od roditelja u Sarajevu se traži saglasnost: Mogu li djeca u školi pisati izjavu kao svjedoci nasilja?

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Počela je nova školska godina u Kantonu Sarajevo (KS), a sa njom i nova neugodna iznenađenja za roditelje.
Naime, na roditeljskim sastancima u sarajevskim školama roditelji su dobili obrazac kojim daju saglasnost djetetu da piše izjave ukoliko je svjedok nekog oblika nasilja.

Ovaj obrazac je izazvao negativne reakcije roditelja. Postavlja se nekoliko pitanja poput toga kako da izjavu piše dijete koje tek uči pisati te da li će djeca praviti zloupotrebe pisanjem lažnih izjava i prijava.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Na pogubnost novog Pravilnika o odgojno-disciplinskim mjerama koje je uvelo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) upozorava i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro.

Sivro je u razgovoru za Klix.ba ovaj Pravilnik nazvao paradoksalnim.

"Jučer sam dobio upit od roditelja prvog razreda kojima nije jasno zašto roditelj učenika prvog razreda potpisuje saglasnost da dijete daje izjavu. Paradoksalno je, zakon je predvidio da se u prvoj trijadi učenicima uopće ne daje ocjena iz vladanja. Postavlja se pitanje kako su stručnjaci iz Ministarstva mogu predvidjeti da učenik daje izjavu. Još je veći paradoks da učenik prvog razreda da učenik koji ne zna čitati i pisati daje izjavu", rekao je Sivro.

Sivro: Roditelji mogu odbiti da daju saglasnost (Foto: V. D./Klix.ba)
Sivro: Roditelji mogu odbiti da daju saglasnost (Foto: V. D./Klix.ba)

Dodaje da je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH bila jasna te je rekla da Pravilnik treba staviti van snage, jer je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je negiralo te navode Agencije govoreći da se Agencija treba obratiti jednom kantonalnom ministarstvu koje će državnoj agenciji objasniti kako da radi svoj posao. Kada se donese propis, ako se isti mora objašnjavati onda je on loš", ističe Sivro.

Stava je da se kantonalno ministarstvo ponaša kao otuđeni centar moći i insistira na provođenju nečeg što se ne može provesti.

"Roditelji su u potpunosti u pravu, mogu odbiti da potpišu saglasnost, a mogu i potpisati. Kao predstavnik Sindikata ja od radnika očekujem da neće upasti u zamku i raditi nešto što je u suprotnosti sa načelima struke. Načela struke nalažu da se mi brinemo o pravima djeteta i da odgojno djelujemo. Djeca ne trebaju da imaju 'kriminalne dosjee', oni su maloljetnici koji ne trebaju da odgovaraju za svoje postupke na način kako to predviđa Pravilnik", naglašava Sivro.